Is waterschade door hevige regenval vergoed door mijn verzekering?

Muhammed de Jong
2025-07-01 01:14:05
Count answers: 12
Met directe neerslag bedoelen we regen, hagel, sneeuw, smeltwater en terugstromend rioolwater. Als dit schade aan jouw huis veroorzaakt, vergoedt bijna elke inboedel- en opstalverzekeraar de schade. De meeste verzekeraars betalen je geen geld terug bij waterschade die ontstaat tijdens een verbouwing. Ook neerslagschade aan daken, dakgoten en afvoerpijpen is bij de meeste woonverzekeraars niet gedekt. Dat geldt ook voor schade die ontstaat als neerslag binnenkomt door openstaande ramen. ABN AMRO, ANWB, en Unigarant betalen je deze schade juist wel terug.

Ali van der Horst
2025-06-30 20:12:31
Count answers: 6
Bij waterschade door regen vergoeden je inboedel- en opstalverzekering over het algemeen gewoon de schades. Het moet dan wel om schades gaan waar je zelf niets aan kunt doen. Schade aan je woning en alles wat eraan vast zit, valt onder je opstalverzekering. Schade aan de spullen in je huis, zoals je meubels en de televisie, vallen onder je inboedelverzekering. Kijk hiervoor dus even goed naar de polisvoorwaarden van je verzekering(en). Let op! Bij hevige regenval kunnen ook overstromingen ontstaan. De dekking hiervoor verschilt per verzekeraar.

David van 't Riet
2025-06-30 19:44:34
Count answers: 13
Waterschade door neerslag is in de meeste gevallen verzekerd.
Al zijn er ook dan de nodige aandachtspunten.
Bij waterschade door neerslag maken verzekeraars onderscheid tussen neerslag en indirecte neerslag:
Onder neerslag verstaan we regen, hagel, sneeuw of smeltwater, dat direct je woning binnendringt.
Dit is in de meeste gevallen verzekerd, maar sommige verzekeraars hanteren hierbij als aanvullende voorwaarde dat de schade moet zijn veroorzaakt door overlopende of lekkende dakgoten, daken of bovengrondse afvoerpijpen.
Er is sprake van indirecte neerslag als sloten, grachten en kades overlopen als gevolg van hevige neerslag.
Schade die het gevolg is van indirecte neerslag is doorgaans alleen gedekt als je een verzekering hebt met een extra uitgebreide dekking of een all riskverzekering.
Los van het voorgaande wordt waterschade door neerslag niet vergoed bij:
Een overstroming van een rivier of de zee en bij een dijkdoorbraak.
Wellicht kan je dan – als de overheid vindt dat er sprake is van een ramp – wel een beroep doen de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts), een vangnet van de overheid voor schade die niet verzekerbaar, niet verhaalbaar en niet vermijdbaar is.
Schade door nalatigheid.
Heb je een deur of een raam open laten staan tijdens een regenbui?
Dan had je de schade kunnen voorzien en zal de verzekeraar niets vergoeden.
Schade door achterstallig onderhoud.
Als je bijvoorbeeld de dakgoten of HWA-afvoerpijpen jarenlang niet schoonmaakt, kunnen deze verstopt raken en overstromen.
De schade is dan niet gedekt.
Het instorten van een plat dak als niet voldaan is aan het bouwbesluit (voldoende afschot, goede afvoer, goede draagconstructie).
Bedrijfsmatig is neerslag die via drempels (’openstaande toegangen’) het pand binnenstroomt in het pand, de parkeergarage, het souterrain of de kelder vaak niet meeverzekerd.
Lees ook
- Is wateroverlast verzekerd?
- Wat is een plotselinge wateroverlast veroorzaakt door hevige regenval?
- Wat is de grootste regenval ooit?
- Wat gebeurt er als het heel hard regent?
- Waarom is schade door grondwater niet verzekerd?
- Hoe noem je een plotselinge hevige regenval?
- Welke invloed heeft zware regenval op het menselijk leven?