Hoe ging het vroeger op de boerderij?

Tyler van de Wal
2025-07-28 12:55:59
Count answers
: 20
Een boerderij was vroeger een gemeenschap die volledig in haar eigen behoeften moest kunnen voorzien. Brood, groente, vlees en melk produceerden ze zelf; een supermarkt bestond niet. Alle gebouwen op het erf hadden allereerst een nutsfunctie. Dat gold ook voor de groene elementen: de notenboom was er voor de oogst en niet om in zijn schaduw te kunnen luieren. Het erf was in de winter een grote modderpoel. Waar veel gelopen werd, legde men een pad aan. Bijvoorbeeld van keien of van aangestampte aarde met sintels. Als beschutting en bescherming van de boerderij tegen regen en wind plantte men een bomenrij of een singel langs het erf. In polderlandschappen bestond zo'n rij meestal uit knotbomen. Omheiningen van het erf werden gevormd uit wilgentenen, uit vlechtheggen of houtwallen. Voor het woonhuis stonden leilinden als zonwering en deze zorgden tevens voor koeling van de kaaskelder. Ook solitairen als een lindeboom, een notenboom of een kastanjeboom waren nuttig: ze zorgden voor zowel schaduw als oogst. Van de bloemen van de lindeboom werd lindehoning of lindebloesemthee gemaakt.

Jort Özdemir
2025-07-21 11:54:13
Count answers
: 23
Boerderijen waren veel kleinschaliger dan nu. Bijna al het werk kwam aan op de boer en zijn vrouw. Kijk naar deze snapshots van vroeger en bedenk je hoe ook haar leven in relatief korte tijd enorm is veranderd.
Boerin bezig met het maken van kaas, rond 1925.
Kleding verstellen zat ook in het takenpakket.
En dan had je ook nog de kinderen om voor te zorgen.
Even water halen, begin twintigste eeuw.
In hondenkar op weg naar de markt in Middelburg, circa 1900.
Thuis met man en kind in Domburg, rond 1900.
Liefde is: samen hooien.
Heel gevarieerd was de was niet.

Lizzy van den Broek
2025-07-13 03:03:33
Count answers
: 24
Een boerderij was in de vroege middeleeuwen een leefgemeenschap op zich.
De leefomstandigheden waren, vergeleken met nu, erg slecht.
De meeste boerenwoningen hadden ook maar één vertrek.
Koken en verwarmen deed men met een open vuur, waarvan de rook door een gat in het dak werd afgevoerd.
De rook maakte het binnen benauwd, maar had ook voordelen.
Het in het rookgat opgehangen vlees werd hierdoor geconserveerd en schadelijke insecten konden vaak niet tegen de rook.
De inrichting van de boerderij was eenvoudig.
De vloer was van aangestampte aarde en langs de wanden waren de slaapplaatsen – bedden van stro – te vinden.
Gebruiksvoorwerpen werden in kisten bewaard, een gebruik dat tot in het begin van de twintigste eeuw in heel Nederland normaal was op het platteland.
Het voedsel dat de boeren aten was doorgaans eenzijdig: graan en peulvruchten, samen met melk en eieren.
Er werd wel eens vlees gegeten, maar eigenlijk gebeurde dat alleen in de slachtmaand.
In die maand werd een aantal dieren geslacht en opgegeten.
Wat over was van het vlees (en ook vis) werd gepekeld.
Het pekelen zorgde ervoor dat er een aparte smaak aan het vlees of de vis werd gegeven, en natuurlijk om het langer te bewaren.

Zoë van den Pol
2025-07-03 23:49:18
Count answers
: 17
Vroeger op de boerderij: zorg voor zeugen vóór de kraamstal
1969: Maiskuil met een dikke winterjas van stro
1956: De stoppelknol was wintervoer met een risico
1965: Biggen beschermen door werpkooi over de zeug te zetten
1965: Kraambox had nog geen valbeugels
1950: Een, twee, drie… hele winter druk met dorsen

Mads van den Broek
2025-07-03 23:37:29
Count answers
: 18
Mooie beelden van hoe het er vroeger aan toe ging op de boerderij. De opnamen dateren van 1920 tot 1960. Het begin van de mechanisatie in de landbouw.
Lees ook
- Welke soorten boerderijen zijn er?
- Wat is het boerderijenprogramma in Oldambt?
- Wat hoort er bij een boerderij?
- Welke soorten boeren zijn er?
- Welke typen boerderijen zijn er in Brabant?
- Welke gemeenten horen bij Oldambt?
- Welke dieren zitten er op een boerderij?
- Wat is een ander woord voor boerderij?
- Wat is het verschil tussen een boer en een oprisping?