:

Waarom vaak onweer na warm weer?

Liz van der Meer
Liz van der Meer
2025-07-04 14:10:10
Count answers: 13
Een onweersbui ontstaat doordat meerdere luchtstromen met verschillende temperaturen samenkomen en een soort strijd met elkaar aangaan. Vaak gebeurt dit vooral na een warme periode, zoals een warme zomerdag. Wanneer het buiten warm is, bouwt de luchtvochtigheid zich langzaam op tot een hoog niveau. Als hierna een koude luchtstroom deze warmte tegemoetkomt, ontstaat er een groot temperatuurverschil en een instabiele atmosfeer die bestaat uit zowel koude, warme, droge en vochtige lucht bij elkaar. Deze luchtsamenstelling is de oorzaak van onweer.
Esmée de Graaf
Esmée de Graaf
2025-07-04 14:00:17
Count answers: 11
Warme lucht stijgt op. En hoe warmer het is, zoals nu bij de hittegolf, hoe meer stijging je hebt. Om een donderbui te krijgen moet een warme luchtbel opstijgen tot zo’n 12 kilometer hoogte, waar het koel is. Maar: stijgende warme lucht alleen maakt nog geen onweer. Voor een donderbui is water nodig. Anders zou het in de droge Sahara ook steeds onweren. Door de warme lucht gaat het water verdampen, en krijg je wolken. Dan komt er een regenbui. Pas als de lucht snel stijgt begint het gedonder. Als de temperatuur snel klimt, bijvoorbeeld.
Noa Peters
Noa Peters
2025-07-04 11:37:43
Count answers: 16
Onweer ontstaat door wrijving tussen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht. Zware onweersbuien ontstaan in een vochtig overgangsgebied van zeer warm (tropisch) naar veel kouder weer. Tijdens zo'n bui kan de temperatuur in minder dan een half uur 10 tot 15 graden dalen.