:

Waarom gaan tunnels soms dicht?

Julia Kijk in de Vegte
Julia Kijk in de Vegte
2025-07-10 22:12:46
Count answers: 9
Tunnels gaan soms dicht vanwege te hoge vrachtwagens die de tunnel in proberen te rijden. Ongeveer de helft van de tunnels is uitgerust met een automatisch detectiesysteem dat ervoor zorgt dat de tunnel automatisch afgesloten wordt als er een te hoge vrachtwagen nadert. Vorig jaar waren er in totaal 9763 tunnelsluitingen door een naderende vrachtwagen die te hoog was. Soms rijden chauffeurs echter toch door, met files en schade tot gevolg. Rijkswaterstaat geeft diverse redenen dat chauffeurs toch doorrijden, zoals onoplettendheid en roekeloosheid, maar ook een taalbarrière. Buitenlandse chauffeurs zouden soms moeite hebben met het begrijpen van de waarschuwingsborden.
Jort Özdemir
Jort Özdemir
2025-07-10 20:17:08
Count answers: 11
Tijdelijke afsluiting van een tunnel kanγε verschillende oorzaken hebben, zoals een voertuig met een klapband of een motorstoring. In het geval van een voertuig dat stil komt te staan in een tunnelbuis, wordt de rijstrook afgesloten en geldt vanaf dat moment een snelheidsbeperking en wordt het verkeer veilig en met gepaste snelheid de tunnel ingeleid. De operator sluit de slagbomen voor de ingang van de tunnelbuis om het verkeer tegen te houden als het bergingsvoertuig arriveert. Dit gebeurt pas als laatste passant de tunnel is doorgereden, wat in de spits soms 10 minuten kan duren. Op dat moment is de tunnel officieel afgesloten en kan het voertuig worden weggetakeld, waarbij veiligheid voorop staat.
Myrthe Hulshouts
Myrthe Hulshouts
2025-07-10 20:15:27
Count answers: 18
Bij tunneldoseren beperken we het aantal voertuigen dat een tunnel inrijdt. We willen vanwege de veiligheid namelijk niet dat er een file ontstaat in een tunnel. Een tunnel is een gesloten bouwwerk en met goede voorzieningen zorgen we voor veiligheid bij calamiteiten. Bij brand blazen deze tunnelventilatoren rook en hitte in de rijrichting uit de tunnel en daarom willen we file in tunnels voorkomen. In bijvoorbeeld de Leidsche Rijntunnel doen we dit bijvoorbeeld als een file de tunneluitgang tot op twee kilometer nadert. Een filevrije-zone is hier noodzakelijk zodat, in het geval van een calamiteit in de tunnel, het verkeer alsnog de tunnelbuis uit kan rijden.
Amber Sanders
Amber Sanders
2025-07-10 19:45:26
Count answers: 12
Tunnels gaan soms dicht vanwege tunneldoseren, een preventieve maatregel voor de veiligheid. Het is een systeem dat verkeer tegenhoudt als er files staan in de tunnel of ernaast, om te voorkomen dat er te veel mensen in de tunnel zijn die in gevaar kunnen komen bij een brand. De Ketheltunnel heeft een relatief lange lengte van bijna twee kilometer, waardoor er een groter risico is bij een brand en dus zijn er veiligheidsmaatregelen genomen, zoals filedoseren om te voorkomen dat files in de tunnel ontstaan. Bovendien zorgen de ventilatoren bij een brand ervoor dat rook en hitte uit de tunnel worden geblazen, maar dit systeem werkt alleen effectief als er geen file staat in de tunnel. In de toekomst zou het systeem van tunneldoseren wellicht niet meer nodig zijn, maar tot die tijd zal het systeem in werking blijven totdat er eventueel nieuwe regels worden ingevoerd.
Nout Hassan
Nout Hassan
2025-07-10 19:37:35
Count answers: 7
Tunneldoseren is een maatregel waarbij we het aantal voertuigen dat een tunnel inrijdt, beperken. Dat doen we uit veiligheidsoverwegingen. Natuurlijk zijn onze tunnels uitgerust met goede veiligheidsvoorzieningen. Zolang het verkeer in een tunnel doorrijdt kunnen we hiermee de veiligheid van weggebruikers voldoende garanderen. Zelfs bij het ergst denkbare scenario: brand in een tunnel. Maar staat er in een tunnel een file, dan nemen de risico's bij brand toe. Bij brand blazen de tunnelventilatoren de rook en de hitte in de rijrichting de tunnel uit. Dat werkt alleen als er voorbij de brand geen file staat omdat anders alle mensen in deze file in de rook komen te staan. Daarom zorgen we er bij een aantal file-gevoelige tunnels voor dat het verkeer niet stil komt te staan in de tunnel. Onze verkeersleiders in de verkeerscentrale houden via camera's het verkeer op de weg in en rondom de tunnel goed in de gaten en dat doen ze 24 uur per dag. Ziet een verkeersleider voorbij een tunnel een file ontstaan, dan grijpt hij in. Hij verlaagt de maximumsnelheid op de snelweg voor de tunnel en in de tunnel zelf sluit hij bijvoorbeeld een rijstrook af. Dat doet hij om te voorkomen dat de file in de tunnel komt. Soms, als het echt nodig is, sluit hij alle rijstroken af. Zo ontstaat er een gat in de file op de plek van de tunnel. Als de file voorbij de tunnel oplost zet de verkeersleider de rijstroken weer op groen en kan de snelheid omhoog. U kunt dan weer veilig en vlot door de tunnel rijden.