:

Waarom zo vaak stormen?

Mila van Ooste
Mila van Ooste
2025-07-14 01:33:49
Count answers : 11
0
Dat ons weer helemaal geblokkeerd zit, heeft alles te maken met de straalstroom, een sterk windveld op grote hoogte. Die ligt er het hele jaar door, maar is momenteel heel sterk en verandert daardoor amper van vorm en richting, en dat komt dan weer omdat een grote massa koude lucht boven de noordpool botst met warme subtropische lucht boven de Atlantische Oceaan. Het grote temperatuurverschil tussen de noordpool en de subtropische regio veroorzaakt een sterke straalstroom. En die creëert op zijn beurt de juiste omstandigheden voor de vorming van stormen. Omdat het temperatuurverschil zo groot is, krijgen we een sterke straalstroom, met hogere windsnelheden, en ook een strakker exemplaar, dat minder snel van vorm verandert of gaat "meanderen". Dat zorgt dus voor steeds maar hetzelfde weertype, in het geval van de voorbije weken dus voor de bijna constant winderige periodes vanuit zee, met daaraan gekoppeld Atlantische storingen die regelmatig neerslag met zich mee brengen.
Ivan van der Berg
Ivan van der Berg
2025-07-14 01:25:04
Count answers : 12
0
We denken niet dat winterstormen vaker voorkomen dan voorheen. Klimaatmodellen wijzen niet op een verandering van de kracht en richting van de wind. Stormen ontstaan namelijk door temperatuurverschillen: koude lucht uit het noordpoolgebied ontmoet in de atmosfeer warme lucht uit de tropen. Dat er dit winterseizoen meer stormen zijn en dat ze elkaar snel opvolgen, is volgens hem dan ook waarschijnlijk toeval. Het is ieder geval niet een gevolg van klimaatverandering, maar van de ligging van de zogeheten 'straalstromen', die voor komen op plaatsen waar temperatuurverschillen het grootst zijn. Zo'n straalstroom ligt nu ter hoogte van Nederland, met onstuimig weer als gevolg. In Zuid-Europa bijvoorbeeld is nu helemaal niet veel wind.
James Oostveen
James Oostveen
2025-07-14 00:31:24
Count answers : 10
0
Hoe snel de straalstroom stroomt, wordt bepaald door het verschil in temperatuur van de lucht uit het noorden en het zuiden. Hoe groter dit verschil, hoe sterker de straalstroom en hoe groter de kans op storm op aarde. Als de straalstroom krachtig blijft, kan dat zelfs zorgen voor meerdere stormen na elkaar. Dat er zo kort op elkaar meerdere stormen over het land trekken, is dus best bijzonder. Volgens weerinstituut KNMI heeft dit alles te maken met zogenoemde straalstroom. Straalstroom is een krachtige wind die op zo’n 9 a 10 kilometer hoogte waait en er in principe altijd is.
Nova van Vliet
Nova van Vliet
2025-07-13 23:39:07
Count answers : 14
0
Dat er nu in een korte periode drie stormen zijn geweest is puur toeval. Het ligt volgens hem aan de straalstroom. Dat ontstaat als er grote verschillen zijn in temperaturen rond het noordelijk halfrond, waar koude lucht van de noordpool en warme lucht van de evenaar samen komen.
Rowan Takkelenburg
Rowan Takkelenburg
2025-07-13 23:19:42
Count answers : 15
0
Stormen komen het meeste voor in het winterhalfjaar, van oktober tot en met maart. Grote tegenstellingen in temperatuur in de atmosfeer zijn meestal de oorzaak van stormdepressies. Op het noordelijk halfrond wordt het in het noorden snel kouder terwijl het in het zuiden nog nazomert. Dit leidt tot grote tegenstellingen in temperatuur over korte afstanden. Er ontstaat vaak een krachtige straalstroom, een storm op zo’n 10 kilometer hoogte, waarmee de ene depressie na de andere onze kant op komt. Als de atmosfeer onrustig is, komen stormen vaak kort na elkaar.