:

Hoe kan ik met een rolstoel in de bus?

Jort Lafleur
Jort Lafleur
2025-07-17 18:45:21
Count answers : 10
0
Reizen met een beperking in de bus De meeste bussen hebben een verlaagde instap waardoor je makkelijker de bus instapt als je slecht ter been bent of naar binnen rijdt met een rollator of rolstoel. Lees hier de nodige informatie over uw busreis.
Lize Mangal
Lize Mangal
2025-07-17 17:47:47
Count answers : 11
0
Toegang via de middelste deur. De buschauffeur bedient op verzoek (gebruik blauwe knop rechts van deur) de uitschuifplank. Er is plaats voor een rolstoel, ook elektrische rolstoelen zijn welkom. Een opvouwbare scootmobiel mag mee in de bus, alleen als deze wordt opgevouwen en dan niet groter is dan 120 cm (lengte) bij 70 cm (breedte) bij 109 cm (hoogte). Toegang via de middelste deur. De buschauffeur bedient op verzoek de uitschuifplank. Toegankelijk voor reizigers met een hand aangedreven rolstoel (max 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog). Een opvouwbare scootmobiel mag mee in de bus, alleen als deze wordt opgevouwen en dan niet groter is dan 120 cm (lengte) bij 70 cm (breedte) bij 109 cm (hoogte).
Robin van Tuijl
Robin van Tuijl
2025-07-17 17:46:19
Count answers : 13
0
Kun je met rolstoel, rollator, scootmobiel of loopfiets reizen in het OV? Bekijk de mogelijkheden.
Dina van Haeften
Dina van Haeften
2025-07-17 17:01:27
Count answers : 16
0
Met een reguliere bus Onze reguliere bussen hebben een lage instap en een uitklapbare (elektronisch of mechanische) plank voor optimale toegankelijkheid. Bovendien heeft elke bus een aangepaste plek waar een rolstoel kan staan en worden vastgezet. Met het oog op de veiligheid zijn niet alle soorten (elektrische) rolstoelen toegestaan in onze bussen. Hiervoor baseren wij ons op Europese regels. Dit houdt het volgende in: Een (elektrische) rolstoel inclusief rolstoelgebruiker mag niet zwaarder zijn dan 350 kg. De (elektrische) rolstoel mag niet groter zijn dan 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog. Jouw (elektrische) rolstoel moet op de daarvoor bestemde rolstoelplaats in de bus achterwaarts tegen het schot vastgezet worden. Wij adviseren om de veiligheidsgordel te gebruiken. Dit is echter niet verplicht. Achterwaartse plaatsing is niet mogelijk als er medische apparatuur achterop de rolstoel aanwezig is. In dat geval moet je gebruik maken van de aanwezige veiligheidsgordel als deze lang genoeg is. Zet de (elektrische) rolstoel altijd op de rem. Kun je niet zelfstandig reizen of voldoet jouw (elektrische) rolstoel niet aan de norm, dan is de Regiotaxi of WMO-vervoer een goed alternatief.
Melle van Beek
Melle van Beek
2025-07-17 17:00:53
Count answers : 10
0
De meeste bussen hebben een verlaagde instap. Op deze manier stap je moeiteloos de bus in als je slecht ter been bent. Ook maakt de verlaagde instap het naar binnen rijden met rollator of rolstoel gemakkelijker. Wil je met je rolstoel de bus in- of uitrijden of heb je hulp nodig? Geef dit dan aan bij de chauffeur. Als de hoogte van halte te veel verschilt met de bus, dan gebruiken we een rolstoelplank. Speciale opstelplaats met gordel en verlaagde stopknop voor rolstoelgebruikers. Voor het vervoer van een rolstoel in onze bussen gelden de Europese richtlijnen. De (elektrische) rolstoel is niet groter dan 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog. Het gezamenlijk gewicht van de rolstoel en passagier is niet meer dan 250 kilo. Scootmobiels zijn alleen toegestaan zolang deze binnen de bovengenoemde rolstoelmaten passen (dit zijn in praktijk vaak kleine opvouwbare scootmobiels). Zit je in een rolstoel en kun je niet met de bus mee omdat de rolstoelplaats reeds bezet is of omdat het voertuig niet toegankelijk is met een rolstoel? Dan bieden wij in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Limburg gratis vervangend vervoer naar de bestemming aan met een rolstoeltoegankelijke taxi. Bel je gratis met onze klantenservice via 0800 0232545. Onze klantenservice is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 6.00 tot 23.00 uur. In het weekend en op feestdagen van 7.00 tot 23.00 uur. Geen gesprekskosten. Bel je met een mobiele telefoon, dan gelden wel de kosten van de telefoonaanbieder.
Mirte Vermeulen
Mirte Vermeulen
2025-07-17 15:39:07
Count answers : 14
0
Een rolstoel mag mee als deze aan de volgende voorwaarden voldoet: Maximaal: 120 cm lang, 70 cm breed en 107 cm hoog (Europese richtlijnen) Gezamenlijk gewicht rolstoel en passagier: niet meer dan 350 kilo Rolstoelen met een verbrandingsmotor, zoals scootmobielen, zijn niet toegestaan. Voldoet je rolstoel niet aan de norm, dan is de Regio- of Deeltaxi een goed alternatief. Voor meer informatie over reizen met de buurtbus met een rolstoel verwijzen we graag naar de website van de vervoerders: Klik hier voor reizen met een rolstoel in de buurtbus in Zuidoost-Brabant (Hermes). Klik hier voor reizen met een rolstoel in de buurtbus in West-en Oost-Brabant (Arriva).
Nina Henriquez
Nina Henriquez
2025-07-17 15:17:25
Count answers : 15
0
De bus-, tramlijnen en haltes zijn rolstoeltoegankelijk als je een rolstoelsticker op de haltepaal ziet. De bussen en trams van de RET hebben allemaal een lage instap. Hierdoor kunnen mensen die minder mobiel zijn makkelijk in- en uitstappen. Bij een aantal bus- en tramhaltes is zelfs gelijkvloerse toegang tot bus en tram mogelijk door gebruik van de uitschuifplaat in het voertuig of door de aanleg van een verhoogd perron. Bekijk het overzicht van rolstoelvriendelijke bus- en tramlijnen en haltes. Ook in de online dienstregeling per lijn staat bij iedere halte aangegeven of deze toegankelijk is. Kijk daarom tijdig voor aanvang van je reis of de halte bij jou in de buurt voor jou toegankelijk is. Helaas is niet bij alle haltes gelijkvloerse toegang mogelijk. Wel maken de gemeenten binnen het vervoersgebied van de RET steeds meer haltes toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.