:

Wanneer heb ik recht op een noodwoning?

Jet Sprong
Jet Sprong
2025-07-20 16:33:41
Count answers : 13
0
Voorbeelden van situaties waarin een urgentieverklaring mogelijk kan zijn: U bent ernstig ziek of u heeft een beperking waardoor u niet meer in uw huis kunt wonen. U geeft of u krijgt mantelzorg. Hiervoor is het nodig dat u bij elkaar in de buurt woont. U heeft geldproblemen die buiten uw schuld zijn ontstaan. Uw relatie is voorbij en u moet met uw kind(eren) het huis uit. Uw huis wordt gesloopt. De urgentieverklaring is er alleen voor mensen in een noodsituatie die dringend een andere woning nodig hebben. Vaak stelt de gemeente als voorwaarde dat u het probleem niet kon voorkomen. En dat u er alles aan heeft gedaan om een huis te vinden. Vraag uw gemeente naar de precieze voorwaarden. Voor mensen die op straat (dreigen te) komen heeft de gemeente maatschappelijke opvang.
Evie Meyer
Evie Meyer
2025-07-20 15:41:03
Count answers : 13
0
Je hebt recht op een noodwoning als je je in een noodsituatie bevindt, zoals een scheiding. Elke regio/gemeente heeft eigen voorwaarden voor het verkrijgen van een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning. In sommige gemeenten kun je dus wel een urgentieverklaring krijgen bij een scheiding en in andere gemeenten niet. De meest voorkomende voorwaarden om urgentie bij een scheiding te krijgen zijn: Je hebt minimaal de helft van de tijd de zorg van je minderjarige kind(eren). Je moet de scheidingspapieren (dit is je echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan) aanleveren. Je moet kunnen aantonen dat je al op meerdere woningen hebt gereageerd maar telkens wordt afgewezen. Je kunt pas een urgentieverklaring aanvragen als je scheiding officieel is ingediend bij de rechtbank. Of als je niet getrouwd bent: als het ouderschapsplan ondertekend is. Laat je goed informeren bij de gemeente waar je ingeschreven staat als woningzoekende welke voorwaarden voor jou gelden.
Yasmine Kok
Yasmine Kok
2025-07-20 13:12:12
Count answers : 10
0
Om er achter te komen of u recht op urgentie heeft zijn er een aantal urgentie voorwaarden gesteld. De voorwaarden om voor een urgentieverklaring in aanmerking te komen zijn als volgt; u bent minimaal 18 jaar en ouder; u heeft een aantoonbare binding met de regio, zoals studie-, werk-, een psycholoog, familie-, vrienden of de school van eventuele kinderen. U moet aantonen waarom u niet zomaar kunt verhuizen naar een andere regio waar wel woningen beschikbaar zijn; het ontstaan van de problemen is niet uw eigen schuld; u heeft geen huurachterstand in uw huidige woning; als u dakloos bent, of dreigt te worden heeft u er alles aan gedaan om woonruimte te vinden; u kunt niet langer wachten op een huurwoning, omdat u bijvoorbeeld dakloos bent, of omdat de situatie dermate ernstig is dat u met spoed woonruimte nodig heeft; het hebben van (minderjarige) kinderen maakt uw aanvraag kansvol, maar ook als alleenstaande kunt u een urgentieverklaring aanvragen; u heeft voldoende inkomen om de huur te betalen als u een woning krijgt aangewezen; uw situatie is schrijnend; u heeft het afgelopen jaar niet eerder urgentie aangevraagd. Mocht u, om welke reden dan ook, niet helemaal voldoen aan de voorwaarden is dat geen probleem. Het verlenen van een urgentieverklaring is maatwerk en wordt er altijd naar de situatie gekeken, als deze schrijnend genoeg is krijgt u vooralsnog een urgentieverklaring. Aan het toekennen van een urgentieverklaring kunnen ook andere voorwaarden worden gesteld, zoals bijvoorbeeld het enkel mogen reageren op een woning in een bepaalde wijk, of op een bepaalde verdieping. Zo probeert de toetsingscommissie een oplossing te vinden dat het best aansluit bij uw situatie.
Jesper de Bruyn
Jesper de Bruyn
2025-07-20 11:09:58
Count answers : 16
0
In noodgevallen kunt u voorrang krijgen op een huurwoning. Hier heeft u een urgentieverklaring voor nodig. Deze krijgt u van de gemeente.