Zorgt klimaatverandering voor een krimp van onze visbestanden?

Amber Willems van Lier
2025-07-20 19:15:34
Count answers
: 12
De effecten van klimaatverandering hebben op verschillende manieren invloed op vissen en hun leefomgeving. Zo verandert onder meer de geografische verspreiding, wordt de levenscyclus beïnvloed en worden vissen kleiner. Japanse onderzoekers ontdekten dat vissen krimpen door de opwarming van de aarde. Vissen in het noordwestelijke deel van de Grote Oceaan zijn in de afgelopen tien jaar een stuk kleiner geworden.
Het probleem lijkt nu toch echt de opwarming van de aarde te zijn. Minder voedsel beschikbaar: Als gevolg van de hogere oceaantemperatuur is er volgens de Japanse onderzoekers veel minder voedsel beschikbaar. Het warmere zeewater zorgt er namelijk voor dat er minder van het koelere, voedselrijkere water uit de diepte naar de oppervlakte stijgt. Uit de studie blijkt dat het totale gewicht van de onderzochte populaties en groepen vissen sterk afneemt.
Klimaatverandering zorgt niet alleen voor minder voedsel, maar heeft ook op andere manieren effect op vissen. Zo kan de bloei van fytoplankton – de explosieve groei van microscopisch kleine algen – veranderen qua timing en lengte. Daardoor kan het gebeuren dat deze ‘vruchtbare’ periodes niet meer aansluiten bij belangrijke perioden in de levenscyclus van vissen. Al met al concluderen de onderzoekers dat gezien de toenemende impact van klimaatverandering vispopulaties anders moeten worden beheerd dan voorheen.
Lees ook
- Hoe passen vissen zich aan aan klimaatverandering?
- Is het van belang dat we duurzame visserij gaan stimuleren?
- Is visserij duurzaam?
- Wat zijn de 5 aanpassingen van een vis?
- Hoeveel vis zal er in 2050 nog over zijn?
- Waarom is het nodig om ervoor te zorgen dat de visgronden duurzaam worden gebruikt?
- Wat is de meest duurzame vis?
- Waarom krimpen vissen?
- Is vis goed voor het milieu?