Zorgt klimaatverandering voor een krimp van onze visbestanden?

Mara Arslan
2025-08-08 13:46:10
Count answers
: 27
Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af. Steeds meer onderzoek toont aan dat hogere watertemperaturen als gevolg van klimaatverandering invloed hebben op de grootte van de vangst. De verspreiding van soorten verschuift er namelijk door, en dat heeft invloed op de hoeveelheid vis die gevangen kan worden en op de voedingswaarde ervan. De onderzoekers richtten zich op vier belangrijke voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid: calcium, ijzer, omega-3-vetzuren en eiwitten. Volgens hun bevindingen is de beschikbaarheid van voedingsstoffen uit vis en schaal- en schelpdieren al sinds 1990 aan het afnemen. Tegen 2100 zal die met nog eens een derde zijn afgenomen, voornamelijk in tropische lage-inkomenslanden die tegen dan een opwarming van 4 graden Celsius kunnen ervaren.

Ben Reimes
2025-07-29 16:08:39
Count answers
: 28
Klimaatverandering resulteert in zuurstofarmere oceanen. Omdat er te weinig zuurstof in het water zit, moeten vissen wel stoppen met groeien. Wanneer een vis groeit, neemt ook zijn behoefte aan zuurstof toe, maar het oppervlak van de kieuwen groeit niet zo snel als de rest van het lichaam. De kieuwen kunnen minder zuurstof leveren aan het vissenlijf dat toch al veel sneller groeit dan de kieuwen zelf. Uiteindelijk dwingt het de vissen om te stoppen met groeien, simpelweg omdat ze met het weinige zuurstof in hun omgeving alleen een kleiner lijf draaiende kunnen houden. De onderzoekers voorspellen dat vissen – als de aarde verder blijft opwarmen – uiteindelijk tot wel 30 procent kleiner kunnen worden.

Amber Willems van Lier
2025-07-20 19:15:34
Count answers
: 26
De effecten van klimaatverandering hebben op verschillende manieren invloed op vissen en hun leefomgeving. Zo verandert onder meer de geografische verspreiding, wordt de levenscyclus beïnvloed en worden vissen kleiner. Japanse onderzoekers ontdekten dat vissen krimpen door de opwarming van de aarde. Vissen in het noordwestelijke deel van de Grote Oceaan zijn in de afgelopen tien jaar een stuk kleiner geworden.
Het probleem lijkt nu toch echt de opwarming van de aarde te zijn. Minder voedsel beschikbaar: Als gevolg van de hogere oceaantemperatuur is er volgens de Japanse onderzoekers veel minder voedsel beschikbaar. Het warmere zeewater zorgt er namelijk voor dat er minder van het koelere, voedselrijkere water uit de diepte naar de oppervlakte stijgt. Uit de studie blijkt dat het totale gewicht van de onderzochte populaties en groepen vissen sterk afneemt.
Klimaatverandering zorgt niet alleen voor minder voedsel, maar heeft ook op andere manieren effect op vissen. Zo kan de bloei van fytoplankton – de explosieve groei van microscopisch kleine algen – veranderen qua timing en lengte. Daardoor kan het gebeuren dat deze ‘vruchtbare’ periodes niet meer aansluiten bij belangrijke perioden in de levenscyclus van vissen. Al met al concluderen de onderzoekers dat gezien de toenemende impact van klimaatverandering vispopulaties anders moeten worden beheerd dan voorheen.
Lees ook
- Hoe passen vissen zich aan aan klimaatverandering?
- Is het van belang dat we duurzame visserij gaan stimuleren?
- Is visserij duurzaam?
- Wat zijn de 5 aanpassingen van een vis?
- Hoeveel vis zal er in 2050 nog over zijn?
- Waarom is het nodig om ervoor te zorgen dat de visgronden duurzaam worden gebruikt?
- Wat is de meest duurzame vis?
- Waarom krimpen vissen?
- Is vis goed voor het milieu?