Wat is de specialiteit van Zwolle?

Jente Schwartsbach
2025-09-08 22:45:01
Count answers
: 31
Het Zwollenaartje is een echte Zwolse specialiteit gemaakt van onder andere hanzelnootschuim en mokkacrème. De Zwolse mosterd is inmiddels zo'n begrip geworden en wordt momenteel geproduceerd vanaf het Zwolse industrieterrein de Marslanden. Dit ambachtelijke snoepje wordt gemaakt van suikerdeeg. Balletje is ook een ander woord voor snoepje, waar de naam 'Zwolse Balletjes' vandaan komt.

Aaliyah Lathrope
2025-09-03 03:01:04
Count answers
: 21
Er worden in Zwolle veel streekproducten gemaakt, zo verkopen wij echt Zwols Bier van Bohemean, Axes Castellum en onze eigen Zwols Slokje en diverse mosterdsoorten waar heerlijke mosterdsoep van gemaakt kan worden.
Zwols Blauwvingerdrankje: 0,5L 12,500,7L 14,50
Zwols Blauwvingerdrankje: shotje 2,50
Ook in de chocolade afgedrukt in melk en puur, €4,95 per stuk
Thee van Het Konkeltje, 4,95
Mosterd van de Wijndragers, 4,75
Zwols slokje, 8,75
Zwols Goud, 6,25
Zwolse Balletjes, 4,50
200 gram Zwolsch bier 3,75
Confiture, 5,95
Zwolse Aioli 200 ml, 6,25
Zwolse Balletjes in blik, 9,50
Speciaal bier, 3,75
Zwolle Wijn, verschillende soorten vanaf 9,75
Confiture 5,95
Er zijn natuurlijk ook Zwolse pakketjes samen te stellen voor het geven van cadeaus of relatiegeschenken.
Vraag naar de mogelijkheden in de winkel!
Leuk om bij de Kerstpakketten iets moois en blijvends van Zwolle te geven, dit zijn voorbeelden daarvan, kom vooral langs in de winkel om de mogelijkheden door te spreken.
Hierbij een aantal voorbeelden van Zwolse pakketjes voor rond de €20,00.
Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden!
Kom langs in de winkel om de mogelijkheden te bespreken.

Jordy Huisman
2025-08-24 23:15:29
Count answers
: 39
Het ontstaan van het Zwolse Balletje(shuis)
In 1845 startte J. van der Kolk met de productie van de Zwolse Balletjes in de stekenbakkerij die hij in de kelder van het monumentale pand van een voormalige kruidenier installeerde.
De eerste zwarte steken werden door de stekenbakker gemaakt van rietsuiker aangezien er nog geen suikerbieten in Nederland werden verbouwd.
De zwarte rietsuikersteek werd voornamelijk gebruikt om de koffie en thee te zoeten.
Na de komst van de suikerbieten (kristalsuiker) werd de steek het Zwolse Balletje genoemd, een balletje is een ander woord voor een snoepje.
Vervolgens werden er verschillende smaken toegevoegd: mokka, kaneel, vanille en later ook fruitsmaken.
Het Zwolse Balletjeshuis heeft ook een groot assortiment traditioneel oud Hollands snoepgoed zoals massee, polkabrokken, kaneelstokken, haverstro, wijnballen en diverse soorten drop.
Zwolse Balletjes zijn in verschillende verpakkingen te koop.
Bijvoorbeeld in een ouderwetse puntzak of in een modern vormgegeven blikje.
Voor Zwollenaren en toeristen blijft het een smakelijk en origineel cadeautje!
Zijn naam siert nog steeds het monumentale pand aan het Grote Kerkplein 13 in Zwolle.
Kom langs om het pand te bekijken en om een heerlijk Zwols Balletje te proeven!
Graag tot ziens!

Joris Sahin
2025-08-15 04:46:49
Count answers
: 33
Zwolse balletjes, ook wel steken, zijn met de hand gemaakte ulevellen, ofwel gestoken snoepjes uit suikerdeeg. De oud-Nederlandse lekkernij wordt sinds midden 19e eeuw bereid in de Overijsselse hanzestad Zwolle, volgens traditioneel (geheim) recept.
Hoewel de naam anders doet vermoeden, hebben de snoepjes de vorm van een klein kussentje, van zo'n 2 centimeter doorsnee.
Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en smaken, zoals roomboter, kaneel, pepermunt en anijs.
Ter ere van Koningsdag in 2016 werden er speciale oranje Zwolse balletjes gemaakt, met de smaak van mandarijnen.
De Zwolse balletjes worden sinds 1845 gestoken in de kelder van het Zwolse Balletjeshuis aan het Grote Kerkplein in Zwolle.
Van oudsher werden ulevellen door heel Nederland op ambachtelijke (ofwel niet-machinale) manier gemaakt, maar in de 21ste eeuw is de Zwolse bakkerij naar eigen zeggen de laatste ambachtelijke ulevelstekerij van Nederland.
Voor het maken van het snoepje wordt onder andere suiker gebruikt.
Om het snoepje te maken, wordt eerst de suiker verhit in een koperen ketel boven open vuur, tot de suiker gesmolten is en er een vloeibare massa ontstaat.
Vervolgens worden er smaken aan toegevoegd, zoals pepermunt of anijs.
Daarna wordt de vloeibare suiker uitgegoten over een watergekoelde gietijzeren koeltafel, tot de suikermassa voldoende is afgekoeld en er een kneedbaar deeg ontstaat.
Het deeg wordt ten slotte in repen door een bronzen wals gehaald, die het suikerdeeg in afzonderlijke snoepjes steekt.
Volgens de regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is het normaal gesproken niet toegestaan om levensmiddelen te bereiden op een locatie als deze.
Door de status van immaterieel erfgoed, die mede bepaald wordt door de oorspronkelijke plek waar de snoepjes bereid worden, heeft de fabrikant een ontheffing gekregen.
Wel voert de Voedsel- en Warenautoriteit minstens twee keer per jaar een controle uit, en moet de productie beperkt blijven tot één dag in de week.
De Zwolse balletjes stonden in juni 2017 op een Nederlandse postzegel, ter ere van een thematische postzegeluitgave van PostNL, met tien typisch Nederlandse lekkernijen, waaronder ook het Drents kniepertie en het Fries suikerbrood.
De tien lekkernijen waren uitgekozen in overleg met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed.
Lees ook
- Waar kan ik gratis parkeren bij Museum de Fundatie in Zwolle?
- Wat zijn de openingstijden van Museum de Fundatie in Zwolle?
- Wat is Onna ontdekt Zwolle?
- Wie is de directeur van ANNO Stadsmuseum Zwolle?
- Hoe laat kan ik gratis parkeren in Zwolle?
- Waar kan ik parkeren bij Museum de Fundatie in Zwolle?
- Wat zijn de openingstijden van Kasteel Nijenhuis?
- Wat zijn de historische bezienswaardigheden in Zwolle?
- Wat is de bijnaam van Zwolle?
- Wat zijn leuke musea in Zwolle?
- Welk museum sluit in Zwolle?
- Welke historische musea zijn er in Nederland?
- Wat moet je echt doen in Zwolle?
- Wat zijn mooie musea?
- Wat is Zwolle bekend om?
- Wat betekent onna?
- Wanneer sluit het Herman Brood Museum in Zwolle?
- Wat te bezoeken in Zwolle?