Hoe wordt verkeersveiligheid gemeten?

Lauren Rackham
2025-06-14 12:49:33
Count answers: 13
ANWB Data & Verkeersveiligheid biedt waardevolle data over te hoge snelheid, scherpe scherp sturen, abrupt remmen en snel optrekken van personenauto's. De registratie van deze onveilige situaties is afkomstig van 75.000 automobilisten die deelnemen aan de ANWB Veilig Rijden Verzekering en helpt gemeenten en provincies bij het opsporen en verbeteren van onveilige weglocaties.
Risicogestuurd werken met data
Simpel en snel signaleren
Anoniem inzicht in onveilige situaties, afkomstig van 75.000 automobilisten die de intentie hebben om veilig te rijden.
Eenvoudig te gebruiken
Data direct toepasbaar via de visualisatietool van de ANWB of in eigen applicaties en voorspelmodellen.
Lage gebruikskosten
Data & Verkeersveiligheid is een maatschappelijk initiatief van de ANWB; daardoor bijzonder lage gebruikskosten voor wegbeheerders.
Data in bestandsvorm
ANWB data gebruiken in (eigen) applicaties
Alle historische data vanaf januari 2018
Updates per jaar, kwartaal of maand
Gekoppeld met het Nationaal Wegenbestand
Geen visualisatie van de data
Data in gevisualiseerde vorm
Direct aan de slag met de rijgedragsdata
Signaleren, detail-inzicht en voor- / nametingen
Maandelijks nieuwe data beschikbaar
Toegang is snel geregeld
Geen download van data in bestandsvorm
Confronterende inzichten
Wist je dat... jaarlijks ruim 430.000 Nederlanders betrokken raken bij een ongeluk?
En, verkeersongevallen de samenleving jaarlijks 27 miljard kosten?
Lees het artikel uit de Kampioen

Aaliyah van de Veen
2025-06-11 08:29:04
Count answers: 15
Verkeersveiligheid kan worden gemeten met behulp van risico-indicatoren of ‘Safety Performance Indicators’ (SPI’s): indicatoren waarmee we de veiligheidsrisico’s in het verkeerssysteem kunnen identificeren. Om risico-indicatoren te kunnen meten, zijn verschillende instrumenten ontwikkeld. Deze instrumenten geven een overzicht van de meetinstrumenten die worden gebruikt om verkeersveiligheid te meten.
Risico-indicatoren zijn onder andere: Hoogwaardige traumazorg, Veilige infrastructuur, Veilige snelheid, Veilige verkeersdeelnemers, Veilige voertuigen.

Luke Mansveld
2025-05-31 00:50:09
Count answers: 9
Verkeersveiligheid is een onderdeel van de afweging om ruimte te verdelen en gebieden aan te wijzen voor een bepaalde functie. Bijvoorbeeld door een school niet direct naast een drukke weg te realiseren. Of door te zorgen voor veilige fietsroutes. Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV2030) is voor gemeenten, provincies en waterschappen de basis voor het te voeren verkeersveiligheidsbeleid. Dit kan met de risicogestuurde aanpak: door maatregelen te nemen op plekken waar er risico is op verkeersongevallen.
Verkeersveiligheid is geregeld in de weg- en verkeerswetgeving. Dit betreft de Europese Directive 2008/96/EG (voor rijks- en hoofdwegen), Wegenverkeerswet en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Deze regelgeving maakt geen deel uit van de Omgevingswet.
De Nationale Omgevingsvisie (NOVI) benoemt het 'waarborgen en realiseren van een veilig, robuust, en duurzaam mobiliteitssysteem' als één van de nationale belangen. Hierbij is onder ander aangegeven dat het verkeer en het vervoer van personen en goederen veilig moet zijn. Bij veiligheid gaat het om verkeersveiligheid, sociale veiligheid en externe veiligheid.

Amina Maas
2025-05-31 00:09:59
Count answers: 12
De gemeente kijkt waar het onveilig is en hoe we dat kunnen verbeteren. Ook kijken we waar de grootste risico’s liggen. Inwoners en ondernemers kunnen ook meehelpen aan verkeersveiligheid. Denk bijvoorbeeld aan het doorgeven van een onveilige verkeerssituatie, het aanvragen van een snelheidsdisplay of het opstarten van een buurtinitiatief. Scholen kunnen op meerdere manieren actie ondernemen op het gebied van verkeersveiligheid.
Bijvoorbeeld via het geven van verkeerseducatie op school en het inzetten van verkeersbrigadiers.

Niels Geneart
2025-05-30 19:16:33
Count answers: 13
Ieder jaar maken we een overzicht van de geregistreerde ongevallen. Daarbij lichten we uit hoeveel, waar en met wie de meeste ongevallen gebeuren.
De gemeente heeft een Open Data portaal. Op deze site staat veel nuttige informatie over bijvoorbeeld de maximale snelheden van een weg
Ook vind je hier een overzicht van alle meldingen over verkeersonveilige situaties van het afgelopen jaar.
Deze bepalen we via beschikbare data zoals de registratie van ongevallen en meldingen over het ervaren van onveiligheid.
Lees ook
- Wat valt er onder verkeersveiligheid?
- Wat is de veiligheidsruimte tijdens wegwerkzaamheden?
- Wat is het concept verkeersveiligheid?
- Wie is verantwoordelijk voor verkeersveiligheid?
- Wat valt allemaal onder verkeer?
- Wat is de betekenis van WVW?
- Welke snelheid bij wegwerkzaamheden?
- Wat zijn de richtlijnen voor tijdelijke verkeersmaatregelen?
- Wat is een verkeersveiligheidsaudit?