:

Wat is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning?

Yinthe van Wijk
Yinthe van Wijk
2025-06-01 05:42:39
Count answers: 4
De wachttijd voor een sociale huurwoning in Utrecht is gemiddeld elf jaar. Ook buiten de stad lopen wachttijden op, in Bunschoten en Rhenen wachten woningzoekenden bijvoorbeeld ruim zes jaar op een plek. In de gemeente Utrecht gaat driekwart van de sociale huurwoningen naar woningzoekenden die voorrang krijgen. Mensen die uit een instelling komen of de gevangenis moet je huisvesten maar je moet wel kritisch zijn. Het is echt heel lastig. Dit is het verdelen van schaarste maar als je dat op zo'n manier doet dat je helemaal geen kans meer maakt als je niet tot een bijzondere doelgroep behoort, ben je ook niet echt verstandig bezig denk ik. Je moet toch altijd een behoorlijk deel hebben dat je via de normale wachtlijsten kan toewijzen.
Mila Demir
Mila Demir
2025-06-01 01:38:08
Count answers: 12
De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is in het afgelopen jaar toegenomen. De afgelopen jaren schommelt de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning tussen de 11,0 en 11,6 jaar. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning (11,6 jaar) is in het afgelopen jaar toegenomen.
Kai Mulder
Kai Mulder
2025-06-01 01:10:09
Count answers: 12
De wachttijd varieert van ongeveer drie jaar in Friesland tot elf à dertien jaar in de Randstad. De minimale wachttijd van drie jaar klopt feitelijk niet. Er zijn meerdere gemeenten waar woningzoekenden sneller een sociale huurwoning krijgen. Zo bedraagt de gemiddelde wachttijd in Rijssen-Holten acht maanden en staan woningzoekenden in Den Helder, Pekela, Oldambt, Roosendaal, Terneuzen en Veendam ongeveer een jaar op de wachtlijst. Voor Kerkrade, Oss en Stadskanaal bedraagt de wachttijd tot twee jaar, al is dit sinds de meting in 2021 mogelijk verder opgelopen. In de Randstad zijn de wachtlijsten over het algemeen langer. Waar huishoudens in Rotterdam vaak binnen ongeveer twee jaar een sociale huurwoning vinden, loopt de wachttijd aan de bovenkant van de bandbreedte flink op. In Amsterdam bijvoorbeeld tot dertien jaar, maar de grootste uitschieters zijn te vinden in gemeenten zoals Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen. De wachttijd bedraagt hier tot liefst zeventien jaar.
Zeynep van Riet
Zeynep van Riet
2025-06-01 00:05:45
Count answers: 7
Ook daalt de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning licht: van 13,4 naar 12,1 jaar. AFWC-directeur Anne-Jo Visser noemt de voorlopige resultaten eveneens bemoedigend. “Niet alleen komen meer woningen in handen van mensen die een woning hard nodig hebben, de aanpassing van het stelsel leidt ook tot een afname van de gemiddelde wachttijd.”
Lina van Loon
Lina van Loon
2025-06-01 00:04:55
Count answers: 15
Voor een sociale huurwoning moet je in minstens negentig gemeenten gemiddeld meer dan zeven jaar ingeschreven staan, blijkt uit onderzoek van de NOS. In de vijf gemeenten met de langste inschrijfduur (Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen) wacht je gemiddeld zelfs langer dan zeventien jaar. De gemeente met de kortste inschrijfduur is Rijssen-Holten in Overijssel: acht maanden. Er zijn natuurlijk gewoon te weinig woningen beschikbaar", zegt Martin van Rijn, voorzitter van de branchevereniging van woningcorporaties Aedes. "Dat komt ook doordat corporaties een tijdlang niet voor de middenhuur mochten bouwen. Ook in steeds meer regio's buiten de Randstad zijn lange wachttijden geen uitzondering meer. Bijvoorbeeld Apeldoorn, met zeven jaar en negen maanden.