:

Wat kan ik doen als mijn kind niet naar school wil?

Selina Verheij
Selina Verheij
2025-06-19 11:29:26
Count answers: 11
Als uw kind niet naar school wil, kunnen er verschillende redenen zijn. Uw kind mag soms minder uren naar school als school erg vermoeiend is voor uw kind of omdat uw kind ziek is. Er zijn drie soorten vrijstelling mogelijk. Voor kinderen van 5 jaar die nog niet de hele schoolweek aankunnen, is het mogelijk om 5 uur in de week thuis te blijven tot uw kind 6 is. Ook kan uw kind meer rust nodig hebben, en dan kunt u nog 5 extra uren vrij aanvragen, met toestemming van de directeur van de school. In totaal mag het niet meer dan 10 uur per week zijn. Daarnaast kunt u ook vrijstelling aanvragen voor inschrijving op een school als uw kind een stoornis of ziek is, of als de school niet past bij uw manier van leven of uw geloof. Verder is er de mogelijkheid van 'geoorloofd schoolverzuim' voor momenten dat uw kind niet naar school hoeft te gaan, zoals bij ziekte, schorsing, vanwege het geloof, een huwelijk of een begrafenis. U moet in deze gevallen de schooldirecteur informeren en soms toestemming vragen. Ook voor bijzondere gebeurtenissen, zoals een huwelijk, waarvoor uw kind 2 tot 10 dagen vrij moet zijn, moet u toestemming vragen aan de directeur. Voor meer dan 10 dagen vrij moet de leerplichtambtenaar toestemming geven.
Cato van der Meer
Cato van der Meer
2025-06-16 02:07:55
Count answers: 13
Ga met je kind in gesprek over waarom hij of zij niet naar school wil. Neem je kind serieus en laat weten dat je luistert en wilt meedenken. Probeer rustig te blijven en laat merken dat jij vertrouwen hebt in je kind. Bedenk samen wat jullie kunnen doen zodat je kind zich beter voelt op school. Misschien is een goed gesprek genoeg voor je kind om weer naar school te willen. Het is dan belangrijk om alleen of samen met je kind bij de leraar of mentor aan te geven dat je kind niet zo lekker in zijn vel zit en niet naar school wil. Alleen als zij op de hoogte zijn, kunnen zij de situatie proberen te verbeteren. Zeker als uit het gesprek met jouw kind blijkt dat er iets aan de hand is wat je niet zelf kunt oplossen, is het goed om met de leerkracht of mentor van je kind te praten. Vertel dat je kind niet naar school wil en leg uit waarom. De leraar of mentor kan bijvoorbeeld iets doen aan de sfeer op school of in de klas, zeker als er sprake is van pesten. Ook kunnen scholen zorgen voor extra ondersteuning voor jouw kind. De leraar of mentor kan de juiste professionals inschakelen. Je kunt ook zelf contact opnemen met het ondersteuningsteam van de school en samen een plan maken.
Pien le Briel
Pien le Briel
2025-06-03 18:35:41
Count answers: 14
Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school. Als het nodig is schakelt de leerplichtambtenaar jeugdhulpverlening of jeugdzorg in. De gemeente geeft de melding door aan het Doorstroompunt (RMC). Een doorstroommedewerker probeert om toch een geschikte opleiding, werk of een leerbaan te vinden voor uw kind.
Berat van den Broek
Berat van den Broek
2025-06-03 16:43:18
Count answers: 14
Praat met je kind. Waarom wil hij niet naar school? Waar is hij bang voor? Hoe kan jij helpen? Als je kind niet wil praten, laat hem dan weten dat hij altijd bij jou terecht kan. Zoek contact met de school, zodat de docenten en vertrouwenspersoon op de hoogte zijn van de situatie en kunnen meedenken over een oplossing. Blijf consequent en zeg elke schooldag opnieuw tegen je kind dat hij naar school moet gaan. Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp. Hoe vroeger je aan de bel trekt, hoe beter. Steun je kind tijdens de behandeling en beloon hem wanneer hij naar school gaat. Hebben jouw klachten of vragen te maken met psychische problemen? Dan kan Jonx je helpen. Via je huisarts kan je naar ons worden doorverwezen. Daarna kijken we samen met jou welke behandeling je het beste helpt.