:

Is Nederland nog bewoonbaar met een zeespiegelstijging van 2 meter?

Lex Brouwer
Lex Brouwer
2025-07-10 03:30:15
Count answers: 8
Tegen een dergelijke stijging kunnen we ons ook beschermen, maar dat vraagt substantieel meer inzet en budget dan dat we nu beschikbaar stellen. Het IPCC adviseert zelfs om met meer extreme scenario’s rekening te houden zoals 2 m zeespiegelstijging in het jaar 2100. Het blijven beschermen van de laaggelegen delen van Nederland zal op lange termijn dus forse investeringen vereisen. De zeespiegelstijging zal naar verwachting vooral na 2050 de kans op overstromingen vergroten. Als de uitstoot van broeikasgassen niet vermindert kan de zeespiegel voor de Nederlandse kust rond 2100 met 1,2 meter stijgen ten opzichte van begin deze eeuw. Dat betekent dat Nederland fors zal moeten investeren om het laaggelegen deel van Nederland blijvend te beschermen en te voldoen aan de strenge eisen die onder 1 genoemd zijn.
Eliza dos Santos
Eliza dos Santos
2025-07-10 00:24:22
Count answers: 9
In november bleek al dat het technisch mogelijk is om Nederland te beschermen tegen een zeespiegelstijging tot 3 meter met de bestaande aanpak van dijkversterkingen, stormvloedkeringen, zandsuppleties en pompen. Er zijn allerlei manieren om Nederland ook in de verre toekomst veilig te houden voor de stijgende zeespiegel. In het nieuwe onderzoek zijn denkrichtingen uitgewerkt voor 2 meter en 5 meter. Er zijn genoeg mogelijkheden om met zeespiegelstijging om te gaan, maar dit vergt op termijn grote ruimtelijke keuzes. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat): “We zien dat er mogelijkheden zijn om zelfs een extreme zeespiegelstijging van vijf meter aan te kunnen. Dit onderzoek laat zien dat de techniek en de natuurlijke oplossingen ons daarbij goed kunnen helpen. Uit deze drie denkrichtingen zijn allerlei opties gekomen om Nederland in de toekomst veilig te houden. Ze zullen geld, ruimte en tijd kosten. Het reken- en tekenwerk wordt de komende jaren verder uitgewerkt. Ook komt er vervolgonderzoek naar de ruimte die nu al moet worden gereserveerd om de deur voor toekomstige maatregelen open te houden.
Timo Demirel
Timo Demirel
2025-07-09 22:04:40
Count answers: 14
Zo’n 2 à 3 meter zeespiegelstijging kunnen we in Nederland nog wel aan met dijken en pompen. Een stijging van die orde van grootte is wel een “worstcasescenario” dat alleen gebeurt als de uitstoot niet vermindert. Bij een stijging van 3 meter liggen de westelijke en noordwestelijke provincies al grotendeels onder water. Bij een zeespiegelstijging van 2 meter komt het water verder landinwaarts bij lagergelegen kustgebieden en kleinere eilanden. Nederland blijft één van de zwaarst getroffen gebieden als het gaat om landverlies, maar ook grote kuststeden in bijvoorbeeld Amerika en Azië (denk aan New Orleans, Bangkok en Shanghai) kunnen hierdoor in de problemen komen.