Wat is de meest duurzame vis?

Fem Wutke
2025-07-21 01:39:57
Count answers
: 8
De vissoorten met de minste broeikasgasemissies zijn haring en wild gevangen zalm.
Tilapia, meerval, pangasius, forel of tonijn uit een blik hebben een veel hogere score: deze is hoger dan varkensvlees, maar lager dan rundvlees.
Wat betreft landgebruik scoren alle soorten beter dan varkens- en rundvlees.

Niels Spring in ‘t Veld
2025-07-20 22:49:19
Count answers
: 17
Scoort een vis groen of oranje, dan is ‘ie goed.
Scoort de vis rood?
Dan kan je hem beter links laten liggen en kiezen voor een duurzamer alternatief.
Informatie over vis is belangrijk
De beoordelingen op de VISwijzer worden specifiek gemaakt voor vissoorten uit bepaalde gebieden en met bepaalde vangst- of kweekmethoden.
Voor iedere score op de VISwijzer is dus een individuele duurzaamheidsbeoordeling gemaakt.

Tom Kramer
2025-07-20 22:14:08
Count answers
: 13
Kies voor lokale seizoensproducten, zoals mosselen en Hollandse haring.
Vis is in principe vrijelijk uit het water te hengelen, maar het is niet oneindig beschikbaar.
De Gezondheidsraad raadt aan om een keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Er zijn keurmerken in het leven geroepen, zoals MSC, voor wilde vis, en ASC voor kweekvis.
ASC krijgen producten wanneer ze hun kweekvis bijvoorbeeld plantaardig voeren.

Lena Huisman
2025-07-20 21:26:07
Count answers
: 16
Kies je bijvoorbeeld voor (Zeeuwse) oesters, mosselen, alikruiken, Noorse zalm, haring, makreel of wijting, dan zit je bijna altijd wel goed.
Goede vis is vis die gekweekt of gevangen wordt onder goed beheer, met minimale schade aan bodem, natuur en ecosysteem.
Handige tip voor wanneer je bij die visboer staat of in een restaurant boven je menu hangt: check jouw keuze op de VISwijzer.

Sander Kramer
2025-07-20 21:21:06
Count answers
: 6
Om de duurzaamste vis te kiezen moet je een afweging maken tussen verschillende factoren. Zo is het beter om kleinere soorten te eten die onderaan de voedselketen staan en zich snel kunnen voortplanten dan de grotere roofvissen. Zo zou haring beter moeten zijn dan tonijn, maar in realiteit lijden beide soorten onder overbevissing.
Sowieso is de meest duurzame vis de vis die je niet eet. Beperk je visconsumptie aangezien de meeste vissoorten gigantisch onder druk staan.

Kim Mulder
2025-07-20 20:58:13
Count answers
: 14
Mosselen zijn het meest duurzaam van wat je in de zee kunt vinden.
De populaire schelpjes worden immers op een duurzame wijze gekweekt.
Bovendien houden ze met hun filtersysteem de zee schoon en verkrijgen ze op diezelfde manier ook hun voedsel.
Je kunt dus met een gerust hart een pannetje mosselen eten.
Haring is altijd duurzaam.
Je kunt een maatje dus gerust kopen en eten.
Haring zwemt in scholen, daardoor kunnen vissers een hele school in één keer opvissen en is er weinig bijvangst nodig.
Ook wordt er bij de haringvisserij geen schade toegebracht aan de bodem.
Dat komt omdat de haring niet over de bodem zwemt en er dus geen bodemnetten gebruikt worden.
Ook oesters, Schotse of Noorse zalm, grijze garnalen, Noordzeekrab, wijting en schelvis zijn een duurzame keuze.
Deze vissoorten worden niet overbevist of worden verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Koop de volgende keer eens een vis die als bijvangst gevangen wordt, zoals grauwe poon, schar of steenbolk (steenwijting).
Lees ook
- Hoe passen vissen zich aan aan klimaatverandering?
- Is het van belang dat we duurzame visserij gaan stimuleren?
- Zorgt klimaatverandering voor een krimp van onze visbestanden?
- Is visserij duurzaam?
- Wat zijn de 5 aanpassingen van een vis?
- Hoeveel vis zal er in 2050 nog over zijn?
- Waarom is het nodig om ervoor te zorgen dat de visgronden duurzaam worden gebruikt?
- Waarom krimpen vissen?
- Is vis goed voor het milieu?