Waarom krimpen vissen?

Alex van Hamaland
2025-08-12 14:38:10
Count answers
: 27
De Franse vorsers onderzochten de vispopulaties in de Europese rivieren, de Noordzee en de Baltische Zee.
Conclusie van de studie is dat de verschillende vissoorten gemiddeld 50 procent van hun volume verloren hebben tijdens de afgelopen 20 tot 30 jaar.
Volgens hoofdonderzoeker Martin Daufresne zijn de gevolgen van de 'krimp' "enorm".
Dat brengt ernstige gevolgen voor de voedselketen en het ecosysteem met zich mee.
Daufresne erkent dat ook de overbevissing een beïnvloedende factor is, maar de studie heeft aangetoond dat de temperatuur een "grote rol" speelt bij de krimp.

Elize Merckx
2025-08-07 05:48:44
Count answers
: 23
We weten dat klimaatverandering gaande is en onze oceanen en rivieren warmer worden, en we weten dat veel dieren – niet alleen vissen – door die warmere temperaturen een steeds kleinere lichaamsomvang krijgen als volwassene.
We hebben daar zelfs een naam voor: de Temperature Size Rule.
Maar ondanks dat er al decennia onderzoek naar is gedaan, begrijpen we nog steeds niet waarom hun omvang afneemt als de temperatuur stijgt.
Kortgezegd komt het erop neer dat vissen krimpen als het water dat hen omringt, opwarmt.
We hebben vooralsnog geen idee waarom vissen in warmer water niet zo groot worden.
Het zou goed kunnen dat het uiteindelijk een combinatie blijkt te zijn van verschillende factoren, waar zuurstof er één van is.

Puck de Lange
2025-08-03 00:08:12
Count answers
: 28
Oorzaak is het warmere zeewater. Daardoor is er veel minder voedsel beschikbaar in het bovenste gedeelte van het water. En als vissen minder eten krijgen, blijven ze kleiner. Door de hogere oceaantemperatuur stijgt er minder van het koelere, meer voedselrijke water naar de oppervlakte, waardoor de vissen dus minder eten hebben.

Lena Broekhoven
2025-07-21 03:10:43
Count answers
: 25
Sinds de jaren 90 weten we dat het voor vissen voordeliger wordt om heel klein te blijven en geslachtsrijp te worden, omdat er vooral op grote vissen gevist wordt. Dat is een evolutie die we voor onze ogen zien gebeuren. De tweede manier is dat grote soorten selectief worden weggefangen, die verdwijnen dan volledig, in de plaats komen er andere kleinere soorten. Het kan door bevissing komen, maar het hoeft niet per se, het kan ook met de klimaatverandering te maken hebben, doordat het steeds warmer wordt kunnen dieren sneller groeien en geslachtsrijp worden. De menselijke verstoring van het milieu, bijvoorbeeld grasvelden maaien, bomen kappen, vissen wegvangen en koraal verstoren, kan er allemaal toe bijdragen dat de grotere soorten niet meer lang genoeg leven om hun geslachtsrijpe leeftijd te bereiken.

Koen Lafleur
2025-07-20 22:34:40
Count answers
: 24
Vissen krimpen door de opwarming van de aarde. Als gevolg van de hogere oceaantemperatuur is er volgens de Japanse onderzoekers veel minder voedsel beschikbaar. Het warmere zeewater zorgt er namelijk voor dat er minder van het koelere, voedselrijkere water uit de diepte naar de oppervlakte stijgt. Bij hogere temperaturen worden er meer afzonderlijke lagen in het bovenste deel van de oceaan gevormd die de vermenging van waterlagen tegengaat. Dit heeft onder meer als effect dat kleiner plankton de plaats inneemt van groter plankton. Ook zijn er in de toplaag van het water allerlei diersoorten aanwezig die minder voedzaam zijn, zoals kwallen en algen. Daardoor is er in het bovenste deel van de waterkolom minder te eten voor vissen en blijven ze dus kleiner.
Lees ook
- Hoe passen vissen zich aan aan klimaatverandering?
- Is het van belang dat we duurzame visserij gaan stimuleren?
- Zorgt klimaatverandering voor een krimp van onze visbestanden?
- Is visserij duurzaam?
- Wat zijn de 5 aanpassingen van een vis?
- Hoeveel vis zal er in 2050 nog over zijn?
- Waarom is het nodig om ervoor te zorgen dat de visgronden duurzaam worden gebruikt?
- Wat is de meest duurzame vis?
- Is vis goed voor het milieu?