:

Is vis goed voor het milieu?

David Peeters
David Peeters
2025-07-21 03:57:39
Count answers : 15
0
Voor de productie of vangst van vis is gemiddeld minder water en land nodig dan voor vlees. Voor de teelt van rood vlees wordt veel land, water en energie verbruikt. Bij vis is dat meestal minder, op enkele uitzonderingen na. Maar vis eten heeft ook gevolgen voor het milieu. De kweek of vangst van vis heeft in de meeste gevallen minder land en water nodig. De broeikasgasuitstoot verschilt erg per vissoort en is afhankelijk van de vissersboten, het koelen of vriezen van vis en het gebruik van vismeel in visvoer. Broeikasgasemissie en land- en watergebruik zijn niet de enige aandachtpunten wat betreft duurzaamheid van vis. Van sommige soorten vis wordt meer gevangen dan er jaarlijks bijkomt. Dit noemen we overbevissing, hierdoor loopt de hoeveelheid vis terug of verdwijnen soorten volledig uit sommige gebieden.
Amber Willems van Lier
Amber Willems van Lier
2025-07-21 03:11:58
Count answers : 12
0
Vis is in principe vrijelijk uit het water te hengelen, maar het is niet oneindig beschikbaar. Bij gevangen vis zijn overbevisting, aantasting van ecosystemen, bijvangst en energieverbruik belangrijke problemen. Het WNF geeft aan dat zo’n 85% van de commerciële vissoorten overbevist wordt. Bij kweekvis is het gebruik van antibiotica, energie en water een probleem. De Gezondheidsraad raadt aan om een keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Dit is voldoende om de goede vetten binnen te krijgen, en kan goed zonder het milieu te veel te belasten. Er wordt dus volop gevist. Om ervoor te zorgen dat visproducenten rekening houden met milieu, gezondheid en arbeidsomstandigheden zijn er keurmerken in het leven geroepen. Zo kennen we in Nederland het MSC, voor wilde vis, en ASC voor kweekvis.
Arie van der Hoeven
Arie van der Hoeven
2025-07-21 02:52:11
Count answers : 8
0
Het is beter voor mens, dier en milieu om vis te eten dan om vlees te eten. Over het algemeen heeft rood vlees de hoogste milieudruk, daarna kip en ander gevogelte en als laatste vis. Dit betekent dat je beter vis kunt eten dan rood vlees of gevogelte. Vis is dus duurzamer dan vlees en gevogelte. Toch is vis ook niet duurzaam. Veel vissen worden levend verwerkt en gaan dood doordat ze stikken of ze sterven door onderkoeling wanneer ze worden ingevroren. Dit zijn geen leuke manieren om te sterven.
Rayan Prinsen
Rayan Prinsen
2025-07-21 01:26:49
Count answers : 10
0
Ik kan geen tekst ontvangen of verwerken. Ik kan alleen antwoorden op basis van de tekst die ik krijg. Kunt u alstublieft de tekst sturen?