Wat is er in Dokkum gebeurd?

Joshua de Koning
2025-06-19 19:35:56
Count answers: 14
Op 22 januari 1945 heeft een fusillade plaatsgevonden in Dokkum, waarbij twintig mannen zijn gefusilleerd door de Duitsers.
Deze gebeurtenis maakte deel uit van een verzetsherdenkingskruis en de liquidatie van Petrus Mous op 18 april 1945, alsmede de reddingsactie van het verzet die gewraakt werd met de fusillade in Friesland.
Verder vond er op 14 april 1945 de bevrijding van Dokkum plaats.

Rosa Kuipers
2025-06-09 20:48:17
Count answers: 10
Dokkum staat pas echt goed op de kaart in het jaar 754 met de roofmoord op missionaris Bonifatius en zijn 52 metgezellen.
Niet een echt fraai begin, maar wel een gebeurtenis die tot op de dag van vandaag Dokkum een onuitwisbare plaats in de geschiedenis heeft gegeven.
Eind 16e eeuw werd Dokkum, nadat het tijdens de Waalse furie voor een groot deel verwoest werd met vele dodelijke slachtoffers, beschermd door het bouwen van een vesting rond de stad.
Wie vandaag de dag een rondje over de Bolwerken loopt ziet hier dat de contouren van deze vesting nog volledig in takt zijn.
Dokkum ontwikkelde zich tot een belangrijke handelsstad in het noorden, maar dreigde in de 17e eeuw enigszins geïsoleerd te raken ten noorden van steden als Leeuwarden en Groningen.
Toen deze trekvaart eindelijk klaar was, bleek hij nauwelijks invloed te hebben op het vervoer tussen Leeuwarden en Groningen, waardoor de geplande tolgelden waarmee de kosten gedekt moesten worden ook niet binnen kwamen.
Sindsdien staat Dokkum bekend als Arm Dokkum.
De kosten van het graven waren dermate hoog geweest dat Dokkum alle gronden buiten de stadswallen had moeten verkopen aan de aangrenzende gemeenten en eigenlijk failliet was.
In die tijd was Dokkum de dichtst bevolkte gemeente van Nederland.

Amin Hermans
2025-06-04 18:37:32
Count answers: 13
Spaanse troepen en Waalse huurlingen namen in 1572 plunderend en moordend de stad in, om de geuzen en de pro-Willem van Oranjebevolking te verjagen.
Het was niet mals wat er gebeurde, volgens conservator Groeneweg: "Het was echt moord en doodslag."
Van Bra doet verslag van de periode als Dokkum achtereenvolgens ingenomen wordt door de Spaanse troepen, door de geuzen en de burgers die in opstand kwamen, en daarna weer op bloederige wijze door de Spanjaarden in wat bekend staat als 'De Waalse Furie'.
Het is voor Dokkum van grote betekenis geweest.
Er is veel veranderd na die periode.
De stad ging er anders uitzien.
Toen werden bijvoorbeeld ook de beroemde bolwerken aangelegd.
Die zijn ontstaan omdat men niet meer zo'n Waalse Furie wilde.
Zo werd de katholieke Abdijkerk gesloopt.
De hoge toren was tot die tijd beeldbepalend voor de stad Dokkum.

Veerle Ramos
2025-05-31 10:40:12
Count answers: 11
Volgens de overlevering werd Bonifatius op 5 juni 754 bij Dokkum door heidense Friezen vermoord. Onderweg naar een doopfeest werd de aartsbisschop die dag bij Dokkum overvallen en vermoord. Ook ongeveer vijftig van zijn volgelingen, onder wie de bisschop Eoban van Utrecht, kwamen om het leven. Of het de overvallers om buit ging of dat ze religieus geïnspireerd waren, is niet duidelijk.

Yasmine Bakker
2025-05-19 17:20:01
Count answers: 18
In 1572 wordt Dokkum platgebrand en leeggeplunderd tijdens de Waalse Furie in de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog.
De Spaans-Waalse terreur richtte zich tegen de bezetting van Dokkum door opstandige boeren en burgers, gesteund door protestantsgezinde Watergeuzen oprukkend vanaf het Wad.
In opdracht van Caspar de Robles, de Spaanse gouverneur van Friesland, maken Waalse huurlingen een einde aan de bezetting van de stad.

Selena Hofman
2025-05-19 13:35:51
Count answers: 12
De Represaille in Dokkum was een gebeurtenis in de Friese stad Dokkum aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waarbij op 22 januari 1945 twintig gevangenen door leden van de Sicherheitsdienst (SD) werden gefusilleerd. De knokploeg in Noordoost-Friesland besloot een bevrijdingsactie te ondernemen nadat apotheker Pieter Engelbertus (Piet) Gunster op 19 januari 1945 was gearresteerd. Een van de verzetsmannen opende echter het vuur en schoot de inzittende SD-er dood.
Op 22 januari 1945 bracht de SD twintig gevangenen uit Leeuwarden en Groningen naar Dokkum. In een weiland aan de Woudweg werden ze in groepjes van vijf gefusilleerd. Burgemeester van Dokkum Albert Jonker was als getuige aanwezig. Hun dode lichamen moesten als afschrikkingsmaatregel vierentwintig uur in de sneeuw blijven liggen. Het was de grootste fusillade in Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De twintig gefusilleerde personen waren Heinrich Friedrich Wilhelm Krohne, Jan Willem Bukers, Hindrik Lommert, Harm Engbert Blaauw, Aris Heijdenrijk, Freerk Walters, Herman Israël van Gelder, Abraham Emanuel Sachs, Hendrik Boersema, Hindrik Woldring, Jarl Ruinen, Jan van Dijken, Geale Postma, Louwrens Hulshoff, Wilhelmus Moorman, David Adler, Ernst Meinsma, Hinne Krolis, Arnold Frensdorf en Jan Duursma.
Lees ook
- Wat is het oudste huis in Dokkum?
- Is Dokkum een moordstad?
- Wat gebeurde er in de middeleeuwen in Dokkum?
- Wie werd er bij Dokkum vermoord?
- Wat is typisch Dokkum?
- Waar staat het oudste huis van Nederland?
- Wat zijn de bijzonderheden in Dokkum?
- Waar is Dokkum bekend om?
- Waarom is Bonifatius in Dokkum vermoord?