:

Waarom is de A3 geen snelweg?

Rowan van den Pol
Rowan van den Pol
2025-06-21 01:58:14
Count answers: 9
Er was ooit volgens Wegenwiki wel een A3 gepland. Hij zou zo’n 50 kilometer lang zijn en lopen tussen Amsterdam en Dordrecht, met als voornaamste doel om de twee grote steden die eindigen op ‘-dam’ te verbinden. De Rijksoverheid begon vol goede moed aan de Rijksweg 12, maar economisch ging het in die tijd allemaal niet erg voor de wind. Toen ze bij de A12 te maken kregen met tegenslagen, was het geld op en werd de aanleg van de A3 even uitgesteld. In de jaren veertig volgde een nogal ingrijpende gebeurtenis waardoor de plannen nog verder werden uitgesteld. Je zou dus kunnen zeggen dat het de schuld van de Duitsers is. Pas in 1950 waren de belangrijkste herstelwerkzaamheden klaar en kon er gekeken worden naar nieuwe snelwegen. Daarbij kregen de A2 en de A4 voorrang. Met een omweg was er een verbinding tussen Rotterdam en Amsterdam, dus zo werd de prioriteit voor de A3 minder hoog. Door de jaren heen werden er een hoop plannen gemaakt, en in de jaren zeventig en tachtig zou de snelweg in fases worden opgeleverd. Toen kwam er echter steeds meer aandacht voor natuur en milieu, en kwam er vanuit diverse hoeken weerstand. Ook de politiek zag het nut niet meer zo in van de snelweg A3. Minister van Verkeer en Waterstaat gaf in 1972 aan ‘ernstig te zullen nagaan of kan worden afgezien van de aanleg van de Rijksweg 3’. Uiteindelijk volgde wederom uitstel, tot even later de oliecrisis kwam. De A3 werd steeds verder teruggeschoven op de prioriteitenlijst en uiteindelijk verdwenen de plannen volledig.
Brian Schenk
Brian Schenk
2025-06-13 01:30:25
Count answers: 10
De A3, die dwars door het Groene Hart zou gaan en de twee Damsteden direct moest verbinden was toen minder van belang. Omdat de A3, toen nog Rijksweg 3, door het Groene Hart zou gaan, kwam de milieubeweging in opstand. En heeft er in de jaren ‘70 succesvol gepleit om de A3 te schrappen. Toen kwam de Economische Crisis van 1973, de oliecrisis. Kabinet Den Uyl ging hele scherpen keuzes maken en snijden in het nieuwbouwbudget. De A3 was een van die projecten die toen definitief van de agenda verdwenen zijn. Volgens de historicus zal de N3 een randweg blijven en is de kans op een snelweg volledig van de baan. Je zou de N3 een soort verlengstuk kunnen noemen van de A3 die er nooit gekomen is. Hij ligt dan ook vlakbij de oorspronkelijke route.
Loes Veenstra
Loes Veenstra
2025-06-05 11:41:21
Count answers: 12
De A3 is een nooit aangelegde autosnelweg in Nederland in de provincies Noord- en Zuid-Holland. Er was een heel wegenplan en tussen Amsterdam en Rotterdam, via Gouda, zou de A3 komen. Maar de aanleg van de A12 koste meer geld dan verwacht. Het geld was op, dus moest de A3 even wachten. Daarna volgde de Tweede Wereldoorlog en pas in de jaren ’50 was alles weer een beetje hersteld. De prioriteit voor de A3 was dus niet zo hoog. Daarna is er nog wel eens naar het plan gekeken maar er was steeds meer weerstand, vooral van milieuorganisaties. Uiteindelijk zijn de plannen voor de A3 voorgoed van de baan. Er is in de jaren ’90 wel een klein stukje aangelegd. Dat is de randweg van Dordrecht, maar het is geen snelweg dus die wordt N3 genoemd.
Azra Farah
Azra Farah
2025-05-27 22:43:29
Count answers: 11
Een plan voor de aanleg van de A3 was er zeker, deze moest tussen Amsterdam en Rotterdam komen. Maar de prioriteit ervan was minder groot dan die van de A2 en A4. Deze snelwegen kregen voorrang, want met een omweg was er wel al een verbinding tussen Rotterdam en Amsterdam. Na de aanleg van andere snelwegen, is er nog wel eens naar het plan voor de aanleg van de A3 gekeken. Steeds kwam er meer weerstand tegen het plan, vooral van milieuorganisaties. Uiteindelijk zijn de plannen voor de A3 voorgoed van de (rij)baan gegaan. Er is in de jaren ’90 wel een klein stukje aangelegd. Dat is de randweg van Dordrecht, maar het is geen snelweg en wordt dit stukje weg de N3 genoemd.
Amir Timmermans
Amir Timmermans
2025-05-27 20:48:53
Count answers: 18
De wegen rondom de grote steden werden in het Rijkswegenplan voorzien van een nummer. Met de wijzers van de klok mee kregen zo de wegen vanuit Amsterdam de nummers 1 tot en met 7. In de loop der jaren werd het plan geactualiseerd en werd de nummering vaak aangepast. Hierdoor zijn gaten in de nummering ontstaan en zodoende kwam er nooit een A3. Het oorspronkelijke plan, een weg van Amsterdam via Gouda naar Rotterdam, is nooit uitgevoerd.