:

Wat zijn de regels voor stakingen?

Stef Koster
Stef Koster
2025-07-16 13:54:23
Count answers : 17
0
In Nederland geldt het Europees Sociaal Handvest, waarin staat dat je als werknemer mag staken als werkgevers en vakbonden het niet eens worden over de inhoud van de cao. In het Europees Sociaal Handvest staan de grenzen van het collectieve actierecht. Het gebeurt dan ook bijna nooit dat een rechter vooraf een staking verbiedt. Als de FNV acties organiseert, is altijd gecontroleerd of de actie volgens de regels van de wet is. Meedoen aan een staking betekent dat je je werk niet hoeft te doen. Je mag dus niet worden ontslagen door aan een staking mee te doen. Ook mag je werkgever je geen andere straffen geven. Maar je werkgever is niet verplicht om je loon door te betalen over uren die je staakt.
Veerle Hofman
Veerle Hofman
2025-07-16 13:18:13
Count answers : 9
0
Hoewel staken een recht is, zijn er strikte regels waar werknemers zich aan moeten houden. Een staking moet tijdig worden aangekondigd en mag pas plaatsvinden nadat alle bemiddelingspogingen zijn mislukt. Wanneer werknemers zonder deze procedures in acht te nemen toch gaan staken, kan de staking als onrechtmatig worden aangemerkt. Dit kan juridische gevolgen hebben, zoals boetes of het inhouden van het loon en de rechter kan zelfs een staking verbieden. Tijdens een staking mag de werkgever ook geen nieuwe uitzendkrachten of personeel van buiten het bedrijf inzetten om het werk over te nemen. Dit onderkruipersverbod voorkomt dat de impact van de staking wordt ondermijnd. Binnen hetzelfde concern mogen wel werknemers worden ingezet, en ook samenwerking met bedrijven die niet staken blijft toegestaan. Het aanbieden van bonussen om werknemers van staken af te houden (antistakingspremies) is verboden. Werkgevers moeten dus accepteren dat het bedrijf tijdens een staking (deels) stil kan komen te liggen.
Esmée Hak
Esmée Hak
2025-07-16 13:09:08
Count answers : 17
0
Staken gebeurt niet zomaar. Het is niet iets dat je van de een op andere dag besluit. Staken is een uiterste maatregel wanneer cao-onderhandelingen stuk lopen omdat betrokken partijen er samen (nog) niet uitkomen. Staken doe je dus alleen als het écht nodig is om je doel te bereiken. Bijvoorbeeld omdat jij of je collega's moeite hebben om rond te komen met je salaris. Of omdat oudere werknemers korter willen werken om gezond het pensioen te halen. Of om gedwongen ontslagen te voorkomen. Het besluit om actie te gaan voeren, komt altijd vanuit de werknemers die lid zijn van de vakbond. Ben je lid van een vakbond, dan kun je stemmen op de cao. Ben je niet lid van een vakbond, dan telt je stem niet mee. We leggen de twee belangrijkste verschillen hieronder uit. Over een stakingsdag wordt er geen loon uitbetaald door de werkgever. Vakbondsleden kunnen zich inschrijven als staker en krijgen dan een dagvergoeding (een zogenaamde stakingsuitkering) vanuit de vakbond. Hier is een speciaal geldpotje voor bij CNV. Ben je geen lid, dan heb je ook geen recht op een stakingsuitkering. Dit kan meewegen in het besluit van collega’s om alsnog lid te worden en mee te staken voor een goede cao.
James Gellemeyer
James Gellemeyer
2025-07-16 12:01:52
Count answers : 9
0
Stakingsrecht Werknemers mogen staken en dus (tijdelijk) hun werk neerleggen volgens het stakingsrecht. Het kan werknemers dus niet verboden worden om te staken. Bij een staking zijn vaak werknemersverenigingen betrokken zoals het FNV en CNV. De route die gevolgd moet worden is dus: praten, procederen en dan pas staken. De rechter kan een staking verbieden als deze onrechtmatig is. Een rechtmatige staking mag niet leiden tot disciplinaire maatregelen of ontslag, tenzij er sprake is van ernstige misdragingen of een andere dringende reden voor ontslag op staande voet. Weet je werknemer dat er sprake is van een onrechtmatige staking (bijvoorbeeld door een uitspraak van de rechter)? Dan mag je als werkgever je werknemer op last van een dwangsom dwingen om zijn werkzaamheden te hervatten.
Kim Mulder
Kim Mulder
2025-07-16 11:16:34
Count answers : 14
0
Tijdens een staking gelden bepaalde regels voor werknemers en werkgevers. Zo mag er geen geweld gebruikt worden, geen vernielingen plaatsvinden en is bedreiging niet toegestaan. Ook mag het werk van stakers niet gedaan worden door uitzendkrachten en de werkgever mag stakers niet benadelen. Geweld tegen personen en vernieling van andermans eigendommen, zoals productiemiddelen, gebouwen of auto's, zijn verboden. Werkgevers mogen in redelijkheid maatregelen nemen om de gevolgen van een staking te beperken, maar het bedreigen van actievoerende werknemers valt daar natuurlijk niet onder en mag niet. Door het zogenaamde onderkruipersverbod mogen werkgevers het werk van stakers niet laten doen door uitzendkrachten. Uitzendkrachten die al ingeroosterd zijn mogen wel hun eigen werk doen. Collega's die willen werken mogen niet in de weg worden gezeten door bijvoorbeeld een blokkade. Werkwilligen mogen besmet werk weigeren, zonder dat dit als staken wordt gezien en kunnen niet gedwongen worden om het werk van stakers over te nemen.