Hoe is het klimaat op de Waddeneilanden?

Kim Mulder
2025-07-17 10:36:30
Count answers
: 14
Het temperatuurverloop is op de Wadden een hoofdstuk apart. Op frisse dagen kan het dankzij de zon warm zijn, zeker op windbeschutte plekjes achter de duinen. De temperatuurverschillen hangen samen met de bodem. Temperaturen van 50 graden zijn daar geen uitzondering, ook bij een luchttemperatuur van nog geen 20 graden. De gemiddelde temperatuur, 's middags zo'n 17 tot 20 graden, zegt dus vaak niet veel over de voelbare warmte op de Waddeneilanden. Tropische dagen boven 30 graden zijn er zeldzaam, maar komen wel voor. Vooral later in de zomer als het water in de Waddenzee flink is opgewarmd.

Levi Willems
2025-07-17 08:07:29
Count answers
: 12
Officieel hebben de Waddeneilanden een gematigd zeeklimaat. Binnen het klimaatsysteem van Köppen is dit het Cfb-klimaat. Dit klimaattype kent vier seizoenen die ieder drie maanden duren. Ondanks het feit dat de Waddeneilanden net als de rest van Nederland een maritiem klimaat hebben, wijkt het klimaat er toch regelmatig af van de rest van Nederland. Zo ligt het gemiddelde aantal uren zonneschijn op de Waddeneilanden in het voorjaar net iets hoger dan in de andere delen van het land en ligt de gemiddelde neerslag er net iets lager. Je zou kunnen zeggen dat het klimaat van de Waddeneilanden over het algemeen tijdens het voorjaar en in de zomer net iets beter is dan in de rest van het land. In het najaar en in de winter is het weerbeeld op de Wadden weer net iets slechter. De gemiddelde neerslag ligt iets hoger en de kans op sneeuw en ijzel is groter. Je zou dus kunnen zeggen dat het klimaat van de Wadden net iets extremer is dan in de rest van het land.

Maartje van der Veen
2025-07-17 07:22:23
Count answers
: 19
Op Vlieland is het vaak verrassend mooi weer en dat is natuurlijk fijn als je op vakantie gaat naar dit mooie Waddeneiland. Het gematigde zeeklimaat op het eiland zorgt ervoor dat het in de zomer niet heel warm wordt. Door de zeewind waaien de wolken snel over. Het regent op het eiland hierdoor een stuk minder dan bijvoorbeeld op het vasteland. In de maanden juni, juli en augustus wordt het op Vlieland gemiddeld rond de 20 graden Celsius. In het voor- en najaar ligt de temperatuur rond de 15 graden Celsius. In de wintermaanden moet je rekenen op gemiddelde temperaturen van rond de 5 graden Celsius. De zon schijnt het meest in de maanden mei, juni, juli en augustus. Door de bijna altijd aanwezige zeewind waaien de wolken vaak snel over het eiland. Het regent hierdoor meestal niet lang op Vlieland. De minste regen valt in de periode februari tot en met oktober. In de maanden november en december valt gemiddeld de meeste regen.

Thomas Hoeks
2025-07-17 05:32:51
Count answers
: 16
De zeespiegel stijgt. Twee keer per dag vallen grote delen van de Waddenzee droog. De temperatuur stijgt. De watertemperatuur is de afgelopen 25 jaar toegenomen. We krijgen te maken met extremer weer. Er valt veel meer neerslag. Dit zorgt voor meer zoet water in de Waddenzee. Daardoor daalt het zoutgehalte van het water, en dat heeft invloed op de ecologie van de Waddenzee. Meer storm zorgt ervoor dat kwelders vaker overstromen en meer droogte en extreme hitte leiden tot krimp van kwelders.

Finn Oversteeg
2025-07-17 05:32:03
Count answers
: 15
Het Waddeneiland Ameland heeft een zeeklimaat. De invloed van de wind en de zee is op Ameland groter dan op het vasteland.
Op Ameland en ook op de andere Waddeneilanden regent het per jaar ongeveer tien uur minder dan in de rest van Nederland.
In het voorjaar en in de zomer valt er op de Wadden gemiddeld 20% minder regen dan op het vaste land.
In het najaar valt er door de warme zee juist weer meer regen op de eilanden.
De buien op de Wadden zijn intenser dan op het vaste land.
Het eiland heeft per jaar gemiddeld meer zonne-uren dan op het vasteland.
Op Ameland schijnt de zon in één jaar gemiddeld 1560 uur en op het vasteland is dat slechts 1480 uur.
In de winter wordt het niet zo koud en in de zomer is het op Ameland nooit echt heel heet.
In het najaar is het op het eiland gemiddeld één graden warmer dan op het vasteland.
De temperaturen liggen in de lente en zomer ongeveer 2 graden lager dan in de rest van het land.
De gemiddelde temperatuur is op Ameland in mei 15 graden, in juni 17 graden, in juli 20 graden en 22 graden Celsius in augustus.
Op Ameland is het vaak verrassend mooi weer.
Het goede nieuws is dat de wolken op Ameland sneller worden weggewaaid waardoor het er minder lang regent en de zon vaker te zien is.
Op het eiland heerst een mild klimaat.
Lees ook
- Is het Waddengebied een ecosysteem?
- Wat is het ecosysteem van de Waddenzee?
- Wat voor gevolgen heeft klimaatverandering op de omstandigheden in de Waddenzee en rond de Eilanden?
- Is het kouder op de Waddeneilanden?
- Hoe is het weer op de Waddeneilanden?
- Waarom is de Waddenzee zo'n belangrijk natuurgebied?
- Welke twee factoren beïnvloeden het ecosysteem?
- Wat zijn kenmerken van een ecosysteem?
- Waarom worden er geen windmolens in de Waddenzee gebouwd?