Wie is aansprakelijk bij stormschade?

Isabel van der Ven
2025-07-27 18:10:58
Count answers
: 20
Stormschade is vaak overmacht. Dat betekent dat jij of jouw buren niet aansprakelijk zijn voor schade aan anderen. Voor schade zonder storm kun je de buren wel aansprakelijk stellen. Je krijgt dan geld terug via de aansprakelijkheidsverzekering. Die haalt de kosten terug bij de tegenpartij.

Rens Uzun
2025-07-27 16:24:19
Count answers
: 12
Wie er aansprakelijk is voor schade door een storm, is afhankelijk van de situatie. U kunt bijvoorbeeld geraakt worden door een dakpan die van een dak afvalt, u kunt mogelijk de eigenaar van het huis aansprakelijk stellen, voorwaarde is dan dat de eigenaar het ongeluk had kunnen voorkomen. Bij een zware storm is er echter al snel sprake van onmacht, de meeste daken zijn niet volledig bestand tegen zulke zware stormen, de huiseigenaar kan in dat geval niet aansprakelijk worden gehouden.
Schade door omgevallen boom, als er sprake is van letselschade door het omvallen van een boom of afgewaaide takken, dan kan de eigenaar of de gemeente enkel aansprakelijk worden gehouden als de zorgplicht ten aanzien van het onderhoud is geschonden, de boom moet dus bijvoorbeeld aantoonbaar verrot zijn geweest.
Hoewel er dus mogelijkheden zijn om iemand aansprakelijk te stellen voor letsel door een omgevallen boom of afgewaaide takken, blijkt er in de praktijk vaak sprake te zijn van onmacht als dit gebeurt tijdens een storm.

Mustafa Goyaerts van Waderle
2025-07-27 15:32:10
Count answers
: 17
Nederlanders zijn vaak goed verzekerd tegen stormschade. De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door storm. Dit geldt voor de woning, de inhoud van de woning en voor schuttingen. Woonverzekeraars hanteren vaak wel een eigen risico. Auto’s met een WA-plusverzekering (beperkt casco) of allriskverzekering (casco) zijn verzekerd tegen schade door storm. Ongeveer twee derde van het wagenpark in Nederland heeft zo’n type verzekering.

Felix Kuipers
2025-07-27 15:25:32
Count answers
: 18
Is er schade ontstaan door een omgewaaide boom of afgebroken tak en wil je de eigenaar van de boom met succes aansprakelijk stellen? Dan moet je bewijzen dat de boom niet goed was onderhouden en/of ziek was en de ziekte of inwendige rotting van de tak bij normale zorg en visuele controle had kunnen en moeten worden geconstateerd.
Men kan nu eenmaal niet van de eigenaar van een boom eisen dat hij ongeacht de moeite en kosten, alle bomen zodanig inwendig of uitwendig controleert, dat onder geen enkele omstandigheid takken van bomen kunnen afbreken.
Als er storm aankomt, dan word je gewaarschuwd door de weerberichten op televisie, krant, radio en social media.
Als eigenaar van tuinmeubilair, kliko of trampoline heb je de plicht om voldoende (voorzorgs)maatregelen te treffen.
Je moet je spullen goed opbergen of goed vastzetten.
Doe je dat niet? Dan kan dat leiden tot aansprakelijkheid.
Waait door de storm een fiets of scooter om, waardoor er schade aan je auto ontstaat?
Als vaststaat dat de fiets of scooter (later) naast jouw geparkeerd staande auto is neergezet en de bestuurder op de hoogte was dat het ging stormen of hiervan op de hoogte kon zijn, dan kan hem een verwijt worden gemaakt.
Dat kan leiden tot aansprakelijkheid.
Hij had kunnen weten dat zijn fiets of scooter kon omwaaien en had deze eenvoudig op een veiligere plek kunnen en moeten (vast) zetten.
Het komt voor dat er door storm een zonnepaneel of dakpan van de woning van je buren tegen je auto waait.
Je buren kan een verwijt worden gemaakt als er sprake is van een gebrek.
Je moet dan wel bewijzen dat er sprake was van een slechte constructie van de zonnepanelen of slecht onderhoud van het dak.
In principe mag je ervan uit gaan dat een zonnepaneel of dakpan blijft liggen, echter soms kan de storm zo hevig zijn dat ook een dakpan of zonnepaneel wegwaait.
Soms is de storm zo hevig dat er ook gezonde bomen omwaaien, gezonde takken van bomen afbreken of zonnepanelen/ dakpannen van een dak waaien.
Er is dan sprake van overmacht.
Er moet dan sprake zijn van een zeer zware storm (windkracht 11).
Ondanks dat het vervelend is dat er schade aan je auto is ontstaan, bestaat de kans dat je de schade dan niet vergoed krijgt.

Louise van Clootwijck
2025-07-27 15:09:19
Count answers
: 26
In de meeste gevallen zal de verzekeraar die de schade beoordeelt het magische woord overmacht roepen. In verzekeringsland gaat men al uit van een storm als er sprake is van windsnelheden vanaf 14 meter per seconde ofwel vanaf windkracht 7. Daarmee wordt de aansprakelijkheid afgehouden en zal er op basis daarvan geen schadevergoeding volgen.
Met de huidige weerberichten, weer-apps, afgegeven code geel en oranje kunnen we niet meer verrast worden dat er een storm opsteekt. In dat geval, wetende dat het hard gaat waaien en dat er schade kan ontstaan daardoor, wordt er wel van eenieder verwacht voorzorgsmaatregelen te treffen om mogelijke schade te voorkomen.
Dus lichtgewicht tuinstoelen moeten in de schuur, de trampoline in de tuin moet zijn verankerd, kliko’s moeten zo kort mogelijk langs de weg staan of wellicht een keer helemaal niet aan de straat worden gezet om geleegd te worden, want….vliegt jouw trampoline uit de tuin en belandt deze op de auto van de buurman dan kan jij wel degelijk aansprakelijk worden gehouden als je geen voorzorgsmaatregelen hebt getroffen.
Je bent dan nalatig geweest.
Heb jij stormschade opgelopen, is er geen dekking op de eigen verzekeringspolis en wil je weten of er een mogelijkheid is om de schade te verhalen?
Kijk of er sprake kan zijn van het nalaten in het nemen van voorzorgsmaatregelen door bijvoorbeeld de eigenaar van de trampoline.

Jasmijn Cant
2025-07-27 15:03:36
Count answers
: 23
De eigenaar van de boom is bij schade dus niet automatisch aansprakelijk. Het is volledig afhankelijk van de omstandigheden. Als een goed onderhouden boom door de storm omvalt, is er sprake van overmacht. Het is dan ook lastig om de eigenaar aansprakelijk te stellen voor de schade die een storm veroorzaakt. We spreken in zo’n situatie over “stormschade”. Een boom kan schade veroorzaken, ook zonder storm kunnen takken vallen of de boom omvallen. De eigenaar van de boom is verplicht om de boom goed te onderhouden en moet mogelijke schade voorkomen. Treedt er toch schade op, dan is het aan jou als schadelijdende partij om te bewijzen dat de eigenaar heeft verzaakt in zijn verplichtingen en hem of haar iets verweten kan worden.