Wie is wanneer aansprakelijk?

Maarten Driessen
2025-07-27 20:36:39
Count answers
: 18
Eenmanszaak:
Bij een eenmanszaak bent u 100% aansprakelijk met uw privévermogen voor de schulden van uw bedrijf. Als uw bedrijf failliet gaat, dan gaat u ook failliet.
Vennootschap onder firma (vof):
Bij een vof is elke vennoot 100% met het privévermogen aansprakelijk voor de schulden van de vof. Ook als een andere vennoot deze heeft gemaakt.
Commanditaire vennootschap (cv):
Als beherend vennoot van een cv bent u 100% met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden van de cv.
Maatschap:
Bij een maatschap is elke maat meestal voor gelijke delen aansprakelijk. Dat ligt eraan wat er in het maatschapscontract is afgesproken.
Besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv), vereniging en stichting:
Bij een bv, nv, vereniging en stichting ligt de aansprakelijkheid bij de rechtspersoon zelf. Dat is dus de bv, nv, vereniging of stichting.
U bent als bestuurder niet aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf of de organisatie.
Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u uw taken niet goed uitvoert.
Vereniging van eigenaars (vve):
Bij een vve is de rechtspersoon aansprakelijk.
Bestuurders zijn niet aansprakelijk voor de schulden van de rechtspersoon, tenzij er sprake is van wanbestuur.
Coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij:
Bij een coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij bent u als bestuurder niet aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.
Behalve als u bijvoorbeeld uw taken niet goed uitvoert.
Soms zijn de leden aansprakelijk.
Dit hangt af van wat u heeft afgesproken bij de oprichting:
WA: wettelijke aansprakelijkheid bij de leden
BA: beperkte aansprakelijkheid bij de leden
UA: uitgesloten aansprakelijkheid bij de leden

Fenna van Verdun
2025-07-27 17:44:01
Count answers
: 22
Jouw werkgever heeft een zorgplicht en als hij daar niet aan voldoet, kan je hem aansprakelijk stellen voor jouw schade. Wie er aansprakelijk is bij een verkeersongeval is afhankelijk van wie er een verkeersfout heeft gemaakt en wie erbij betrokken was. De gemeente is verantwoordelijk voor het goed onderhouden van de weg. Doet de gemeente dit niet en overkomt jou een ongeval, dan kan je de gemeente aansprakelijk stellen. In sommige situaties kan je de arts of het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor deze schade. Soms kan het voorkomen dat iemand aansprakelijk is voor de schade die iemand anders heeft veroorzaakt. Ouders zijn bijvoorbeeld risicoaansprakelijk voor hun kinderen t/m dertien jaar. Bezitters van een dier zijn ook vaak aansprakelijk voor de gedraging van het dier.

Lena Versluijs
2025-07-27 17:01:24
Count answers
: 20
Werkgevers zijn primair verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden in de onderneming. Als een werknemer een ongeval krijgt of schade oploopt, kan dat onder de aansprakelijkheid van de werkgever vallen. Dit geldt ook als gewerkt wordt met uitzendkrachten, zzp’ers en stagiairs.
Schiet de werkgever tekort in zijn zorgplicht, dan is hij jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die deze in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt.
Ook als niet-eigen werknemers in het bedrijf werken, moet de werkgever volgens de Arbowet voorlichting geven over de arbeidsomstandigheden. Wanneer het bedrijf mensen inhuurt voor bijvoorbeeld de reparatie van de cv-installatie, is de werkgever van de desbetreffende cv-monteur in dat geval verantwoordelijk voor diens arbeidsomstandigheden.
Hoewel de werkgever primair verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden in het bedrijf, hebben ook de werknemers verplichtingen. Als zij zich daar niet aan houden, kunnen ook zij een boete krijgen van de Arbeidsinspectie.

Thijmen Sital
2025-07-27 16:51:04
Count answers
: 18
Iemand kan aansprakelijk worden gesteld als diegene onrechtmatig gehandeld heeft, ook wel een onrechtmatige daad genoemd. Dit betreft situaties waarin de dader een fout heeft gemaakt waarin hij/zij iets had kunnen veranderen om het te voorkomen. Er zijn drie bronnen van aansprakelijkheid: Op grond van contract of overeenkomst, Op grond van de wet en Uit rechtmatige daad.
Bij schuldaansprakelijkheid moet er sprake zijn van enige verwijtbaarheid aan de zijde van de incidentveroorzakende persoon. Bij risicoaansprakelijkheid speelt ‘schuld’ geen rol, als een bepaald risico zich voordoet, dan is daarmee de aansprakelijkheid gegeven.
In het geval van letselschade is er vaak een tweede partij die de schade veroorzaakt heeft, deze veroorzakende partij kan bijna altijd aansprakelijk kan worden gesteld.

Matthias Kuijpers
2025-07-27 16:13:34
Count answers
: 19
Als u schade lijdt door de schuld van iemand anders, dan is degene die de schade veroorzaakt daar aansprakelijk voor.
Volgens de wet kan iemand die schade veroorzaakt bij een ander daarvoor verantwoordelijk worden gehouden.
Dit noemt men aansprakelijkheid.
Als iemand aansprakelijk is, kan de tegenpartij een schadevergoeding eisen voor de geleden schade.
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen wettelijke en contractuele aansprakelijkheid.
Heeft u schade geleden door iemand anders?
En wilt u diegene aansprakelijk stellen.
De juristen van Invorderingsbedrijf kunnen u helpen met bepalen wie er aansprakelijk is en deze partij vervolgens voor u aansprakelijk stellen.
We proberen de schadevergoeding in eerste instantie op een minnelijke wijze te regelen.
Als de tegenpartij stelt niet aansprakelijk te zijn, dan zijn we ook in staat om een gerechtelijke procedure namens u te beginnen.