:

Wanneer mag een verhuurder iemand uit een huurhuis zetten?

Finn Post
Finn Post
2025-05-24 03:24:02
Count answers: 4
Een verhuurder kan een huurder alleen onder strikte voorwaarden uit het gehuurde zetten, namelijk als sprake is van 'dringend eigen gebruik' van de verhuurder. De huurder moet passende woonruimte kunnen krijgen. De belangen van de verhuurder moeten zwaarder wegen dan die van de huurder. Als de verhuurder de opzegging wil doorzetten, kan hij vanaf zes weken na de opzegging een procedure starten bij de rechtbank. De rechter beoordeelt vervolgens of er daadwerkelijk sprake is van dringend eigen gebruik en kan de huurder een tegemoetkoming in de verhuiskosten toekennen.
Tyler van de Wal
Tyler van de Wal
2025-05-24 01:59:50
Count answers: 9
Als de huurder niet meer behoort tot de doelgroep van de woning, mag u de huur opzeggen. De opzegtermijn voor u als verhuurder is minimaal 3 en maximaal 6 maanden. Dit hangt af van het aantal jaren dat een huurder in uw woning woont. Stemt uw huurder niet schriftelijk met de opzegging in? Dan moet u de rechter vragen de huur te beëindigen. De rechter toetst dan uw opzegging.
Lise Booden
Lise Booden
2025-05-24 01:31:26
Count answers: 10
Een verhuurder kan iemand uit een huurhuis zetten als de huurder zijn verplichtingen niet nakomt, zoals het niet betalen van de huur of het niet goed onderhouden van de woning. In dat geval kan de verhuurder naar de vrederechter stappen om de huurder uit te zetten. Andere redenen voor een uithuiszetting zijn: foute informatie verlenen bij het ondertekenen van het huurcontract, ongeoorloofde onderverhuur, ongeoorloofde overdracht van het huurcontract, inbreuk op de bestemming van het huurcontract, verstoring van de buurt, werkzaamheden uitvoeren zonder toestemming van de verhuurder en gebruik van de woning voor een illegale praktijk. De verhuurder kan ook de huurovereenkomst opzeggen om zelf in het pand te wonen, voor grondige renovatiewerken of zonder specifieke reden, maar hier zijn wel specifieke regels en vergoedingen aan verbonden. In alle gevallen is een tussenkomst van de rechter en de gerechtsdeurwaarder nodig. De huurder heeft exact 1 maand de tijd om de woning te verlaten nadat de rechter de uithuiszetting heeft uitgesproken.
Rowan Takkelenburg
Rowan Takkelenburg
2025-05-24 00:37:46
Count answers: 9
Enkel een bevoegde rechter mag een uithuiszetting bevelen. De verhuurder mag huurders niet eenzijdig uit de woning zetten wanneer ze de huurprijs of kosten niet betalen, zelfs niet als de uithuiszetting uitdrukkelijk als sanctie in de huurovereenkomst wordt vermeld. Wanneer de rechter de uithuiszetting uitspreekt, heeft de huurder exact 1 maand de tijd om de woning te verlaten. De termijn van 1 maand gaat in vanaf de betekening van het vonnis door de gerechtsdeurwaarder. De termijn kan korter of langer zijn.
Valerie de Wit
Valerie de Wit
2025-05-24 00:19:16
Count answers: 4
In de volgende gevallen mag de verhuurder de huur opzeggen: U loopt achter met betaling huur U betaalt al 1 of meer maanden geen huur. U geeft overlast in uw huurwoning Bijvoorbeeld geluidsoverlast. Verhuurder wil na periode weer terug in de woning (diplomatenclausule) U heeft een huurcontract met een diplomatenclausule. Dat betekent dat de verhuurder of een eerdere huurder na een periode weer terugkeert in zijn woning. En dat u er dan uit moet. Er zijn hierover duidelijke afspraken met u gemaakt in het huurcontract. Verhuurder heeft de woning zelf nodig De verhuurder heeft zelf de woning dringend nodig. Bijvoorbeeld na een scheiding. Verhuurder wil de woning verkopen Uw verhuurder wil de woning verkopen. Dit mag alleen onder strenge voorwaarden. De verhuurder heeft hierover afspraken met u gemaakt in het huurcontract. Er gelden een aantal voorwaarden: De verhuurder is een natuurlijk persoon; De verhuurder gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aan; De verhuurder verhuurt niet meer dan 1 woning; De verhuurder heeft minimaal 2 jaar voor de start van de huurovereenkomst zelf in de woning gewoond; De huur mag maar 1 keer om deze reden worden beëindigd. Is aan al deze voorwaarden voldaan? Dan mag na de afgesproken huurtermijn (van maximaal 2 jaar) de huur worden opgezegd om de woning te verkopen. U bent tegen wijziging huurcontract U bent het niet eens met veranderingen in het huurcontract. Bijvoorbeeld met een hogere huurprijs na groot onderhoud. De bestemming van uw woning is veranderd De gemeente staat in het omgevingsplan in de toekomst geen bewoning meer toe op de locatie van uw woning. U huurt een hospitawoning Na de proeftijd van 9 maanden geldt de normale huurbescherming. Uw verhuurder moet een wettelijke reden hebben om de huur op te zeggen. U heeft een doelgroepencontract Als u niet meer tot de doelgroep van de woning behoort, mag uw verhuurder de huur opzeggen. Verhuurder wil verhuren aan eigen ouders of kinderen Uw verhuurder wil de woning aan zijn ouders of kinderen verhuren. Hierover moeten wel afspraken staan in het huurcontract.
Sterre Erdoğan
Sterre Erdoğan
2025-05-23 22:34:15
Count answers: 2
Een verhuurder kan een huurder uit het huis zetten als er sprake is van overbewoning. Overbewoning mag niet, daar kan sprake van zijn als je meerdere personen zou laten inwonen in een kleine woning. Een verhuurder kan je ook uit je huis zetten als je een zakelijke relatie hebt met de persoon die inwoont en deze huur aan jou betaalt, dus als er sprake is van onderhuur, wat in de meeste huurcontracten verboden is. Als je de hele woonruimte onderverhuurt terwijl je zelf elders gaat wonen, kan dat voor een rechter reden zijn om de huurovereenkomst te ontbinden. Huurders die een kamer verhuren in het huis waar ze zelf wonen, worden zelden uit huis gezet.