:

Waar moet ik archeologische vondsten melden?

Florian Malik
Florian Malik
2025-07-20 02:01:46
Count answers : 11
0
Heeft u een heel oud of bijzonder voorwerp gevonden, dan moet u dit melden bij de gemeente. Archeologische vondsten moet u melden. Vindt u iets bijzonders, meld het bij de gemeente. Is het bijzonder en oud, van vóór 1946, meld het dan ook bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Noëlle Korkmaz
Noëlle Korkmaz
2025-07-20 00:54:18
Count answers : 15
0
Iedereen die een voorwerp vindt waarvan hij vermoedt dat het om een archeologische vondst gaat, is verplicht dit zo spoedig mogelijk te melden bij de Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Het ‘melden bij de Minister’ houdt in de praktijk in dat op internet een zogenaamd ‘vondstmeldingsformulier’ ingevuld moet worden. Dit is te vinden op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Vindt u het moeilijk om het vondstmeldingsformulier in te vullen? Als er contact opgenomen wordt met een archeologisch depot, een ArcheoHotSpot of een gemeentelijke medewerker op het gebied van archeologie, is er altijd wel iemand te vinden die wil helpen bij het invullen van het vondstmeldingsformulier van de RCE.
Mare van Breukelveen
Mare van Breukelveen
2025-07-20 00:46:39
Count answers : 15
0
Alle archeologische vondsten moeten officieel worden gemeld. Archeologische vondsten en de locatie waar ze zijn gevonden moeten worden aangemeld. Officieel moet de vondst worden gemeld bij de minister, in de praktijk kan de vinder terecht bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zodat de vondst geregistreerd wordt in het centraal archeologisch informatiesysteem. Gemeenten, provinciesen archeologische bedrijven kunnen vondsten melden in Archis. Ook vondsten die bij hen gemeld worden door particulieren, dienen zij zelf in te voeren in Archis. Iedereen die zelf een melding wil doen en geen toegang heeft tot Archis, kan het vondstmeldingsformulier gebruiken.
Jade Yilmaz
Jade Yilmaz
2025-07-19 23:31:02
Count answers : 13
0
Om het verhaal van ons verleden inzichtelijk te maken is er een centraal archeologisch informatiesysteem, Archis. Gemeenten, provincies en archeologische bedrijven kunnen vondsten melden in Archis. Ook vondsten die bij hen gemeld worden door amateurarcheologen. Kortom als iemand een archeologische vondst doet, kan hij naar de archeologische dienst van de gemeente, een medewerker meldt dan de vondst in Archis. Amateurarcheologen kunnen gebruik maken van een vondstformulier. Officieel moet een toevalsvondst bij de minister gemeld worden, maar in de praktijk is dat praktischer geregeld: een toevalsvondst kan ook bij de Rijksdienst voor het cultureel Erfgied gemeld worden.
James Gellemeyer
James Gellemeyer
2025-07-19 22:31:44
Count answers : 9
0
Een archeologische toevalsvondst moet worden gemeld bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De vinder is verplicht om een toevalsvondst te melden via Archis dan wel het vondstmeldingsformulier en de vondst zes maanden beschikbaar te houden voor wetenschappelijk onderzoek. Let op: de meldingsplicht geldt alleen voor vondsten in Nederland. Een (toevallige) vondst van maritieme objecten, kan via het meldingsformulier maritieme vondsten gemeld worden. Hoewel vondsten die met behulp van metaaldetectie worden gedaan geen archeologische toevalsvondsten zijn, moeten ook deze vondsten worden gemeld bij de RCE.