:

Wat te doen bij archeologische vondsten?

Chloë Heijman
Chloë Heijman
2025-07-20 07:38:39
Count answers : 8
0
Vindt u een voorwerp of resten in de grond waarvan u denkt dat het een archeologische vondst is. Dan moet u uw vondst melden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. U meldt een archeologische vondst met een vondstmeldingsformulier, dit kan op de website van de RCE. Heeft u moeite met het invullen van het vondstmeldingsformulier, neem contact op met een archeologisch depot of een ArcheoHotSpot. Of vraag hulp aan uw gemeente.
Annabel Vos Specht
Annabel Vos Specht
2025-07-20 07:30:35
Count answers : 13
0
Als je tijdens het graven van je vijver iets vindt waarvan je ook maar het geringste vermoeden hebt dat het een archeologische vondst is, heb je de plicht die te melden. In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat ‘schatvondsten’ bij de gemeente gemeld moeten worden. Volgens de Erfgoedwet moet dat ook bij de minister, via het vondstenmeldingsformulier van de RCE en het PAN. Wapens en botten kunnen het beste via de politie worden gemeld. Ik heb iets gevonden, wanneer moet ik die melding gedaan hebben? Zo snel mogelijk. Dan kan het onderzoek naar die context zo snel mogelijk beginnen. Dat is ook belangrijk voor jezelf. Als jij iets vindt, doorgaat met graven en pas als de vijver af is, de vondst meldt, heb je de context van de vondst volledig verstoord. Je graafwerk kan dan worden aangemerkt als een illegale opgraving, en daarop staan pittige sancties. Ten eerste is die meldingsplicht er om de samenleving te laten weten dat er iets moois gevonden is, maar vooral om onderzoek mogelijk te maken. Onderzoek naar het gevonden voorwerp zelf, maar ook naar de context. Aardlagen en andere zaken in de omgeving zijn voor archeologen erg interessant. Stel: tijdens het graven van je vijver vind je een Romeins beeldje. Dat is op zich interessant, maar uit het onderzoek naar de context kan blijken dat er een hele nederzetting of tempel onder je tuin ligt. Dat maakt de vondst van dat ene beeldje opeens een stuk waardevoller.
Lex Brouwer
Lex Brouwer
2025-07-20 05:54:54
Count answers : 11
0
Zelf een vondst gedaan? Lees meer over het melden van vondsten op de pagina vondsten melden.
Lindsey Weyland
Lindsey Weyland
2025-07-20 04:54:22
Count answers : 11
0
Bij het Rijksmuseum van Oudheden kunt u op afspraak archeologische vondsten en voorwerpen laten determineren. Voorwaarde is dat het object afkomstig is uit een van de volgende collectiegebieden van het museum: Nederland (prehistorie t/m middeleeuwen) Het oude Egypte Klassieke oudheid Het oude Nabije Oosten Mail allereerst zo veel mogelijk informatie over het object, plus een of meerdere, duidelijke foto’s via . Heeft u veel foto’s? Maak dan de bestanden lichter, of stuur ze via WeTransfer. E-mails met meer dan drie zware fotobestanden komen soms niet bij ons aan. Hierna krijgt u zo snel mogelijk reactie van een deskundige. Voor meer informatie kunt u bellen met de Servicedesk van het museum: 071 – 5163 163 of mailen naar . De vondst van een archeologisch voorwerp moet overigens altijd worden gemeld bij de gemeente. In grotere gemeenten kunt u hiervoor terecht bij de archeologische dienst. Vondstmelding is bij wet geregeld. Op die manier kan elk spoortje geschiedenis van een stad of dorp nauwkeurig worden vastgelegd. Kijk voor meer informatie over het melden van een archeologische vondst op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Sanne de Lange
Sanne de Lange
2025-07-20 04:23:02
Count answers : 11
0
Wie een archeologische vondst doet, moet dat altijd melden. Dit kan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) of bij Portabe Antiquities of the Netherlands (PAN). Dit geldt ook voor vondsten onder water. Er is een meldingsplicht voor archeologische vondsten en de locatie waar ze gevonden zijn. Iedereen die zelf een melding wil doen en geen toegang heeft tot Archis, kan het vondstmeldingsformulier voor archeologische vondsten gebruiken. Gemeenten, provincies en archeologische bedrijven kunnen vondsten melden in Archis. Vondsten moeten gemeld worden.
Dani Berends
Dani Berends
2025-07-20 03:52:55
Count answers : 11
0
Archeologische vondsten en de locatie waar ze zijn gevonden moeten worden aangemeld. Dit is geregeld in de Erfgoedwet door middel van een meldingsplicht. Officieel moet de vondst worden gemeld bij de minister, in de praktijk kan de vinder terecht bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zodat de vondst geregistreerd wordt in het centraal archeologisch informatiesysteem. Melden via Archis of meldingsformulier Gemeenten, provinciesen archeologische bedrijven kunnen vondsten melden in Archis. Ook vondsten die bij hen gemeld worden door particulieren, dienen zij zelf in te voeren in Archis. Iedereen die zelf een melding wil doen en geen toegang heeft tot Archis, kan het vondstmeldingsformulier gebruiken. Stuur hierbij ook een foto mee, dan kunnen de archeologen van de Rijksdienst de vondst goed beoordelen. Zij kunnen niet altijd een uitspraak doen in hoeverre er sprake is van een archeologisch voorwerp (artefact), maar kunnen u wel doorverwijzen naar andere experts.
Nathan van der Velden
Nathan van der Velden
2025-07-20 03:47:56
Count answers : 12
0
Een archeologische vondst gedaan, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, fietstocht of tijdens het spitten in uw eigen tuin? Of iets gevonden tijdens het zoeken met de metaaldetector? Vondsten kunnen veel informatie geven over het archeologisch bodemarchief; ook een enkele kleine vondst kan al een groot verhaal vertellen. Daarom is in de nieuwe Monumentenwet vastgelegd dat deze vondsten moeten worden gemeld bij het Ministerie van OCW (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), de gemeente of de provincie waarin de vondst is gedaan. Als u uw toevalsvondst gaat melden bij de provincie of de gemeente, dan kunt u dit doen door een korte omschrijving van de vondst te geven. Wanneer u een foto kunt bijvoegen van de vondst, geeft dit ook vaak al heel veel informatie. Bij het geven van een omschrijving kunt u denken aan de volgende punten, voor zover u hierover een idee heeft: Van welk materiaal is de vondst gemaakt? Wat is de mogelijke functie van het object geweest? Uit welke periode zou de vondst afkomstig kunnen zijn geweest? Wat zijn de omstandigheden waarin de vondst verkeert? Op welke plek heeft u deze vondst gedaan? Is er een toponiem (bijvoorbeeld een plaatsnaam of een straatnaam) waarbij de vondst in de buurt is gedaan? Misschien kunt u op een kaartje aangeven waar de vondst is gedaan of coördinaten aangeven? In wat voor laag heeft u de vondst gedaan?
Fiene de Ruiter
Fiene de Ruiter
2025-07-20 02:41:51
Count answers : 10
0
Iedereen die een voorwerp vindt waarvan hij vermoedt dat het om een archeologische vondst gaat, is verplicht dit zo spoedig mogelijk te melden bij de Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Het ‘melden bij de Minister’ houdt in de praktijk in dat op internet een zogenaamd ‘vondstmeldingsformulier’ ingevuld moet worden. Dit is te vinden op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het formulier is eenvoudig in te vullen: er moet opgegeven worden wat u gevonden heeft, waar en wanneer, en eventueel kunt u een foto uploaden. Vindt u het moeilijk om het vondstmeldingsformulier in te vullen? Als er contact opgenomen wordt met een archeologisch depot, een ArcheoHotSpot of een gemeentelijke medewerker op het gebied van archeologie, is er altijd wel iemand te vinden die wil helpen bij het invullen van het vondstmeldingsformulier van de RCE. En vaak wordt uw vondst dan ook nog voor u gedetermineerd, zodat u weet hoe oud, zeldzaam of bijzonder deze is, en waarvoor hij werd gebruikt. In ruil daarvoor mag u de vondsten houden.