:

Waarom liggen archeologische vondsten altijd onder de grond?

Daan Winklaar
Daan Winklaar
2025-07-20 09:03:52
Count answers : 13
0
Het is geen kwestie dat mensen de archeologische vondsten begraven. De bodem komt geleidelijk aan hoger te liggen door afzettingen van natuurlijke of menselijke oorsprong. Wanneer u de opgravingen in bijvoorbeeld Rome bezoekt, zult u zien dat het straatpeil tweeduizend jaar geleden aanmerkelijk lager lag dan tegenwoordig. Het stereotiepe voorbeeld in het Nabije Oosten is de tell, een hoge, langwerpige heuvel, ontstaan doordat men bij de herbouw van een huis, dat is ingestort, niet het puin ruimt, maar de zaak alleen vlak maakt, zodat het nieuwe huis hoger komt te liggen dan het vorige. Wanneer men eeuwen lang op dezelfde plaats blijft wonen, stijgt zo het oppervlak steeds verder boven de omgeving, zodat een langwerpige heuvel ontstaat van de omvang een klein stadje. Het is meteen duidelijk waarom de jongste bewoningslaag bovenop de tell ligt en de oudste helemaal onderaan. Bij een opgraving van een tell gaat men dus steeds verder terug in de tijd, omdat je bij een opgraving bovenop begint.
Nina Henriquez
Nina Henriquez
2025-07-20 05:51:42
Count answers : 15
0
Kleine objecten, maar zelfs bijvoorbeeld omgevallen standbeelden, zijn heel snel bedekt. Laat maar eens een aansteker of een munt vallen in de aarde of het gras. Binnen de maand ligt die onder de grond. Zeker op het platteland. De elementen doen hun werk: de wind, het water en de zwaartekracht zijn continu bezig met aarde en gesteenten te verleggen.
Julian Steenbeek
Julian Steenbeek
2025-07-20 05:20:41
Count answers : 19
0
De mens zal niet meer doen dan strikt noodzakelijk. Als er vandaag een muur in de weg zou staan dan komt er een aannemer langs met een kraan en een aantal containers. Vroeger moesten ze dat uiteraard anders oplossen. Toen konden ze zo'n muur niet gewoon slopen, dus gooiden ze er zand over. Net als aannemers waren er vroeger ook nog geen afvalverwerkers. Op vrijdag zet ik altijd mijn afval buiten. 's Nachts wordt dat opgehaald. In de 18e eeuw ging dat natuurlijk niet. De makkelijkste manier was om je afval te verbranden of onder de grond te steken. Het straatniveau verhoogt op die manier langzaam aan. In Rome zijn er opeenstapelingen van afval tot acht meter diep. De ophoping is afhankelijk van locatie tot locatie. In Brugge kan je afval vinden tot anderhalve meter diep.
Senn van Berkum
Senn van Berkum
2025-07-20 05:15:13
Count answers : 22
0
Vaak zijn voorwerpen ver onder het aardoppervlak terechtgekomen omdat mensen ze daar gewoon hebben achtergelaten, bijvoorbeeld bij een begrafenis. Voorwerpen kunnen ook door toedoen van de natuur diep in de bodem terechtkomen – bijvoorbeeld als mensen en hun bezittingen worden bedolven door natuurverschijnselen als aardbevingen, overstromingen of vulkaanuitbarstingen. Bodem onder steden zit vol spullen. Vooral in steden kunnen archeologen veel interessants onder de grond vinden, omdat hier vaak in lagen gebouwd is: de bewoners bouwden hun nieuwe huizen gewoon boven op oude, ingestorte gebouwen. Duizenden jaren van menselijke activiteit en natuurverschijnselen hebben ervoor gezorgd dat de bodem vol archeologische schatten zit.