:

Wat is typisch eten uit Gelderland?

Luca van der Meulen
Luca van der Meulen
2025-09-05 09:22:02
Count answers : 28
0
Typische lekkernijen van de Veluwe zijn hartige en zoete lekkernijen die typisch voor de streek zijn. De top 3 van specialiteiten van de Veluwe zijn Arnhemse meisjes, Veluwse heidehoning en Naeghelholt. Arnhemse meisjes zijn ovale, hardgebakken koekjes van bladerdeeg die rijkelijk met suiker zijn bestrooid. Veluwse heidehoning is de enige najaarshoning van Nederland met een sterke geur en een kleur bijna rood. Naeghelholt is gedroogde rundvlees en heerlijk op brood, gemaakt van het vlees van Brandrode runderen.
Lily van Dijk
Lily van Dijk
2025-08-31 03:04:57
Count answers : 26
0
De Arnhemse meisjes zijn een nationaal erkende lekkernij uit Gelderland. Deze ovale hardgebakken koekjes van gistdeeg wordenrijkelijk bestrooid met suiker enworden vaak verkocht in de bekende blikjes als souvenir.
Mara van der Meer
Mara van der Meer
2025-08-21 11:01:48
Count answers : 23
0
Van balkenbrij tot ‘gruun mee witte’; elk gerecht is een feest van herkenning, ook voor de bewoners van Zorgcentrum ’t Slot. Regelmatig staat er een gerecht uit de streek op het menu, tot vreugde van de bewoners. Die gerechten kennen de mensen nog van vroeger, zoals met balkenbrij, een typisch najaarsgerecht. De combinatie van zoet en hartig komt ook terug bij een andere favoriet: stoofperen met spek. Tot slot heeft Ben nóg een streekgerecht paraat: een stamppot van witte bonen met snijbonen, oftewel: blote billetjes in het gras, hier zeggen we ook wel: gruun mee witte.
Mathijs van Salmen
Mathijs van Salmen
2025-08-15 01:59:17
Count answers : 29
0
Gelderland biedt een ontdekkingsreis langs vele specialiteiten, waarvan veel gerechten gemaakt worden met authentieke, lokale producten. En heb je al wel eens gehoord van Marikenbrood of Arnhemse Grofjes? Kazen, brood, honing, fruit en eieren: je kunt ervan uitgaan dat veel gerechten en dranken bereid worden met verse producten van onze eigen (vruchtbare) grond. Proef van onze eigen honing, brood, kaas en mosterd of laaf je aan een klassiek asperge-gerecht, bereid met lokaal geteelde asperges. De echte wildliefhebber kan bij ons zijn smaakzintuigen prikkelen met het beste stukje fazant of ree. De echte wildliefhebber kan in Gelderland genieten van een lekker stuk fazant, vos, zwijn of ree.
Dion Schenkel
Dion Schenkel
2025-08-09 14:43:29
Count answers : 24
0
Iedere streek en zelfs stad heeft haar eigen specialiteiten op culinair gebied. Ben jij een echte zoetekauw? Probeer dan eens een Nijmegenaartje, een Arnhems meisje of Arnhems grofje. Een aanrader voor de bezoeker tijdens de jaarwisseling zijn de nieuwjaarskoeken uit de Achterhoek: kniepertjes. Ook de liefhebbers van hartig eten kunnen in Gelderland volop genieten van onder andere de wildgerechten in de Achterhoek en op de Veluwe.
Muhammed Bourgondië, van
Muhammed Bourgondië, van
2025-07-27 10:07:17
Count answers : 26
0
Van smaakvolle kazen en vers gebakken brood tot unieke handgemaakte producten. Wist je bijvoorbeeld dat we in De Liemers originele mozzarella van buffelmelk gemaakt wordt? En dat je voor het beroemde Wagyu vlees niet naar Japan hoeft? Oh, en de lekkerste boeren karnemelk van Nederland komt uit Spijk en de op één na beste IJssalon van Nederland ligt gewoon in De Liemers!