Wat is een traditioneel streekproduct?

Sophia Demirci
2025-07-27 12:27:48
Count answers
: 29
Een traditioneel streekproduct is een product dat voldoet aan de criteria van het Erkend Streekproduct-keurmerk. Dit keurmerk is te vinden op diverse voedingsmiddelen: van groenten en fruit tot vlees en zuivel.
Producten met het Erkend Streekproduct-keurmerk komen uit en/of zijn bewerkt en verwerkt in een specifieke streek, waarbij minimaal 51% van de grondstoffen uit de streek komt. Deze streek moet een gebied zijn met een herkenbaar landschap, een typische streekcultuur en/of een overheersend landbouwsysteem. Bovendien moeten de grondstoffen en producten op maatschappelijk verantwoorde wijze zijn geproduceerd.

Veerle Bosch
2025-07-27 11:08:01
Count answers
: 13
Streekproducten zijn speciale landbouwproducten of levensmiddelen die horen bij een bepaalde regio. Streekproducten hebben unieke smaken, tradities en ambachtelijke processen. Voorbeelden van Nederlandse streekproducten zijn: de Westlandse Druif of Gouda Holland (uit een specifieke regio) basterdsuiker en suikersiroop (op een traditionele manier gemaakt)

Berend van den Bosch
2025-07-27 10:37:17
Count answers
: 19
Traditionele streekproducten beantwoorden aan 5 criteria:
1. Zij worden bereid met grondstoffen uit de streek.
2. Deze producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product.
3. Traditionele streekproducten worden naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie.
4. De traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van oorsprong.
5. Traditie betekent een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit.
Om erkend te worden moeten producten minimaal 25 jaar bestaan.
Indien een oude bereidingswijze terug opgenomen wordt, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bierrecept, kan dit product ook naar een erkenning dingen.
Europa spreekt van producten met een faam.
Zulke producten zijn dan meestal ingeburgerd door traditionele naamgeving, vorm, gebruiken, ...
Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer voldoende voorradig, denk maar aan gerst of mosterdzaad, en moeten dan ook ingevoerd worden.
Traditionele bereidingen met uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen, specerijen, ... komen ook in aanmerking.
Productiemethodes evolueren, er worden hogere eisen gesteld, maar de producenten kiezen er wel voor om typische handelingen te behouden.
Soms is het moeilijk om de productie van een streekproduct in de streek te behouden, de producenten met een Vlaams of Europees erkend product kiezen echter voor een productie in eigen streek.

Stef Huijben
2025-07-27 07:28:22
Count answers
: 15
Om erkend te worden als traditioneel streekproduct moeten streekproducten voldoen aan vijf criteria.
1. Gemaakt met grondstoffen uit de streek
Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer voldoende voorradig (bvb. mosterdzaad) en moeten ze worden ingevoerd.
Ook traditionele bereidingen met exotische ingrediënten zoals bvb. cacao, koffiebonen of specerijen kunnen in aanmerking voor een erkenning komen.
2. Algemeen aanvaard als een traditioneel streekeigen product
Europa heeft het over ‘producten met een faam’.
De producten kunnen dus verankerd zijn door traditionele benamingen, gebruiken of vormen.
3. Naar ambachtelijke wijze gemaakt volgens de streektraditie
De methodes om te produceren evolueren en de eisen worden steeds hoger gesteld, maar de producenten maken de keuze om typische handelingen te behouden.
4. Bereidingsstreek en streekproduct komen overeen
Traditionele streekproducten dienen bereid te worden in hun streek van oorsprong.
Het is om diverse redenen niet evident om de productie van een streekproduct in de streek te houden.
Producenten met een Vlaams of Europees erkend streekproduct kiezen hier wel voor en produceren dus in de eigen regio.
5. Een historische of langdurige bekendheid als specialiteit van de streek
Om erkend te worden als traditioneel streekproduct moeten producten minimaal 25 jaar bestaan.
Als een oude bereidingswijze terug wordt opgenomen, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bereiding voor snoepgoed, kan dit product ook naar een erkenning dingen.
Lees ook
- Wat zijn typische streekproducten?
- Wat is typisch eten uit Gelderland?
- Wat zijn lekkernijen uit Gelderland?
- Wat is een Gelderse koek?
- Waar kan ik streekproducten kopen?
- Wat is een typische lekkernij uit de Achterhoek?
- Wat is typisch voor Gelderland?
- Wat zijn de mooiste dorpen in Gelderland?
- Wat is de bekendste koek ter wereld?