:

Is Beschermd Stadsgezicht Den Helder een beschermd gebied?

Annabel Vos Specht
Annabel Vos Specht
2025-06-23 03:48:33
Count answers : 16
0
Gezicht Stelling Den Helder is een van rijkswege beschermd stadsgezicht in Den Helder in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De procedure voor aanwijzing werd gestart op 20 april 2004. Het gebied werd op 5 december definitief aangewezen. Het beschermd gezicht beslaat een oppervlakte van 442,4 hectare. Panden die binnen een beschermd gezicht vallen krijgen niet automatisch de status van beschermd monument. Wel zal de gemeente het bestemmingsplan aanpassen om nieuwe ontwikkelingen in het gebied te reguleren. De gezichtsbescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van een gebied en wil het toekomstig functioneren daarvan veiligstellen.
Yara van den Heuvel
Yara van den Heuvel
2025-06-11 12:49:13
Count answers : 13
0
Het Koggeschip in Nieuw Den Helder is op experimentele wijze ontworpen om veel mensen te huisvesten maar daarbij toch de menselijke maat niet uit het oog te verliezen. Ook nu nog is de buurt een herkenbare stedenbouwkundige eenheid gekenmerkt door smalle straatjes en huizen met een gelijke uitstraling. Het college besluit daarom om het proces te starten om dit buurtje aan te wijzen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Bij ruimtelijke ingrepen moet wel zorgvuldig worden gekeken naar de bestaande kwaliteit en moeten nieuwe ontwikkelingen daarop afgestemd worden.
Norah Hexspoor
Norah Hexspoor
2025-06-06 19:44:24
Count answers : 14
0
Den Helder heeft sinds 17 december 2007 een beschermd stadsgezicht. Dat heeft de nodige gevolgen bij veranderingen in dat gebied en er wordt zorgvuldig naar gekeken of die veranderingen passen in de doelstelling van die bescherming.
Lizzy Vermeulen
Lizzy Vermeulen
2025-05-28 04:54:34
Count answers : 18
0
Een beschermd gezicht is een landelijke erkenning van de cultuurhistorische waarde van een gebied. Nederland kent meer dan vierhonderd rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten, het merendeel daarvan bestaat uit bebouwd gebied zoals oude stads- en dorpskernen en latere uitbreidingswijken, maar er zijn ook gezichten waar landelijk gebied deel van uitmaakt. Stads- en dorpsgezichten worden beschermd via een speciaal 'beschermend bestemmingsplan' waarin de historisch-ruimtelijke kwaliteiten worden beschreven. De kaart is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.