:

Heb ik een beschermd dorpsgezicht?

Dani Berends
Dani Berends
2025-06-29 06:17:59
Count answers : 20
0
Heb ik een beschermd dorpsgezicht? None
Cornelia Simons
Cornelia Simons
2025-06-22 15:51:53
Count answers : 25
0
Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een groep van gebouwen en objecten die van overheidswege zijn beschermd. Doel is om het historische karakter van een bepaald gebied te beschermen. Meestal is dit een historische binnenstad, een oud dorpje of een fraai vormgegeven woonwijk. Via de Omgevingswet is bepaald dat er in ieder geval niet zonder vergunning een gebouw in een beschermd stads- of dorpsgezicht mag worden gesloopt. Ook zijn minder bouwactiviteiten binnen een beschermd gezicht vergunningsvrij, ook al gaat het niet om een monument. Wel vergunningsvrij zijn inpandige veranderingen of veranderingen aan achtergevels of achterdakvlakken.
Gerrit Nguyen
Gerrit Nguyen
2025-06-18 06:46:50
Count answers : 23
0
In Nederland zijn meer dan 400 door het rijk aangewezen beschermde stads- en dorpsgezichten. De wettelijke grondslag hiervoor ligt in artikel 35 van de Monumentenwet 1988. Verder zijn er gemeenten die op basis van de lokale erfgoedverordening gemeentelijke beschermde gezichten hebben aangewezen. Verder lezen: > Overzicht van aangewezen en in procedure zijnde stads- en dorpsgezichten (RCE)
Nora van der Laan
Nora van der Laan
2025-06-06 19:37:39
Count answers : 14
0
Als u wilt (ver)bouwen binnen een beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht, moet u contact opnemen met de gemeente. Gemeenten geven hiervoor de vergunning af. Zij controleren of de werkzaamheden volgens de regels gaan. In de meeste gevallen wordt de vergunning voor advies voorgelegd aan de monumenten- en/of welstandscommissie. Vragen over de verbouwing of restauratie van een monument kunt u ook bij uw gemeente stellen.
Phileine Kalloe
Phileine Kalloe
2025-05-28 14:28:27
Count answers : 16
0
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kan namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap beschermde stads- en dorpsgezichten aanwijzen. In de beleidsbrief Modernisering Monumentenzorg uit 2009 is besloten om dit niet meer te doen. Voor waardevolle gebieden van na de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouwperiode, is namelijk ingezet op bestuurlijke afspraken met gemeenten. De beschermde stads- en dorpsgezichten zijn gebouwd of aangelegd voor de Tweede Wereldoorlog. De bescherming is bedoeld om ontwikkelingen van de stad of het dorp mede te laten plaatsvinden op basis van de historische kenmerken, zodat de ruimtelijke karakteristiek wordt voortgezet. Het gaat hierbij om de historische structuur en de samenhang van het gebied, en om het samenspel tussen bebouwing en open(bare) ruimtes.
Pieter Middelkoop
Pieter Middelkoop
2025-05-28 11:58:42
Count answers : 15
0
Op deze kaart zijn alle rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten aangegeven. Nederland kent meer dan vierhonderd rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten, het merendeel daarvan bestaat uit bebouwd gebied zoals oude stads- en dorpskernen en latere uitbreidingswijken, maar er zijn ook gezichten waar (onbebouwd) landelijk gebied deel van uitmaakt. Alle beschermde gezichten in Nederland zijn terug te vinden op de Kaart van beschermde stads- en dorpsgezichten. Sinds 2012 worden er geen nieuwe beschermde gezichten aangewezen. Stads- en dorpsgezichten worden beschermd via een speciaal 'beschermend bestemmingsplan' waarin de historisch-ruimtelijke kwaliteiten worden beschreven. Ook is er een omgevingsvergunning nodig om binnen een beschermd gezicht te (ver)bouwen of te slopen.