:

Wat zijn de nieuwe regels voor rotondes?

Mats de Groot
Mats de Groot
2025-06-18 18:36:38
Count answers: 6
Een specifiek artikel in de code van de openbare weg definieert het gedrag op rotondes met twee rijstroken. Bestuurders die de eerste uitrit van de rotonde nemen, zijn voortaan verplicht om op de rechter (buitenste) rijstrook te rijden. Andere bestuurders die bij een andere uitrit dan de eerste afslaan, mogen de middelste rijstrook gebruiken en zij mogen pas de buitenste rijstrook gebruiken als ze de eerste uitrit van de rotonde gepasseerd zijn. Kortom, je mag alleen op de middelste rijstrook rijden als je de eerste uitrit niet gebruikt.
Sara Molenaar
Sara Molenaar
2025-06-09 18:24:12
Count answers: 8
Een rotonde is in de wet niet vastgelegd als voorrangsweg. Dan geldt de regel dat verkeer dat van rechts komt, voorgaat. Dat wil zeggen dat verkeer dat de rotonde oprijdt voorrang heeft op verkeer wat al op de rotonde rijdt. Meestal is de voorrang op een rotonde geregeld door borden en verkeerstekens. In dat geval gaan verkeersborden en -tekens voor de regels. De tram – zowel van links als rechts komend – heeft op een rotonde altijd voorrang, tenzij dit door voorrangsborden of verkeerslichten anders is geregeld. De tram die de rotonde verlaat, heeft voorrang op het verkeer dat de rotonde blijft volgen. Wel moet de tram stoppen voor voetgangers op het zebrapad. Bij een voetganger en voorrang op een rotonde telt de vraag: is er een zebrapad? Dan moet de voetganger altijd voorgelaten worden. Is er geen zebrapad dan is het afhankelijk van de bestuurder of hij de rotonde oprijdt of verlaat. Als de automobilist een rotonde wil oprijden en er is geen zebrapad, dan moet de voetganger de automobilist voor laten gaan. Wil een automobilist de rotonde verlaten, en de voetganger niet, dan moet de voetganger voorgelaten worden. Want hij of zij gaat rechtdoor op dezelfde weg. Er is een verschil tussen een fietsstrook en een fietspad: een fietsstrook ligt óp de rijbaan en is meestal van rood asfalt. Hier gelden dezelfde eerder genoemde voorrangsregels: bestuurders die op de rotonde blijven, hebben voorrang op bestuurders die de rotonde verlaten. Een fietspad ligt naast de rijbaan. Ligt het fietspad dicht bij de rotonde (minder dan acht meter), dan is het fietspad onderdeel van de rotonde. Het afslaand verkeer verleent dan voorrang aan het fietsverkeer dat rechtdoor gaat.
Yusuf Martens
Yusuf Martens
2025-06-09 15:59:26
Count answers: 8
Concreet zal de nieuwe Wegcode een specifiek artikel invoeren over het rijden op rotondes met meerdere rijstroken. Als een bestuurder de eerste afslag wil nemen, moet hij verplicht op de rechterrijstrook rijden voordat hij de rotonde oprijdt en op de buitenste rijstrook blijven. Wil hij daarentegen niet meteen de eerste afslag nemen, dan mag hij op een andere rijstrook rijden bij het oprijden van de rotonde en daar blijven tot hij de eerste afslag voorbij is, waarna hij naar de rechterrijstrook kan gaan om de rotonde te verlaten. Met andere woorden, de binnenste rijstrook mag alleen gebruikt worden door bestuurders die niet bij de eerste afslag de rotonde verlaten. Deze nieuwe regelgeving moet gevaarlijke rijstrookwissels en conflicten tussen automobilisten vermijden. Automobilisten zullen hun rijgedrag moeten aanpassen om veilig te rijden en onaangename verrassingen achter het stuur te vermijden.
Amina Maas
Amina Maas
2025-06-09 15:03:23
Count answers: 10
Als je een rotonde verlaat is het verplicht richting aan te geven naar rechts. Richting aangeven bij het oprijden van een rotonde is niet wettelijk verplicht, maar ook niet verboden. Sterker nog: in rijlessen wordt deze tip vaak meegegeven. De reden? Het maakt automobilisten achter je en overig verkeer duidelijk wat jij van plan bent.
Angelina Veenstra
Angelina Veenstra
2025-06-09 14:29:15
Count answers: 9
Wat zijn de nieuwe regels bij rotondes? Je ziet misschien wel vaker dat automobilisten richting aangeven voor ze een rotonde oprijden. Dit is wat de huidige leerlingen aanleren als ze hun rijbewijs halen. Waarschijnlijk heb je zelf alleen geleerd om richting te geven als je van de rotonde afrijdt. Voor de andere weggebruikers is het duidelijk als je van tevoren laat zien welke kant je op gaat. Zo weten medeweggebruikers of je rechtdoor gaat of afslaat en zorg je voor een betere doorstroming van het verkeer op de rotonde.