:

Is tijdelijke verhuur nog mogelijk?

Lieve Karaca
Lieve Karaca
2025-07-26 18:55:10
Count answers : 22
0
Sinds 1 juli 2024 geldt de Wet vaste huurcontracten. Een nieuwe huurder krijgt vanaf dat moment meteen een huurcontract voor onbepaalde tijd. Een verhuurder mag een huurder dan dus niet meer een huurcontract van bepaalde duur aanbieden. Alleen voor specifieke groepen blijft een huurcontract van bepaalde duur mogelijk. Voor specifieke groepen kan een huurcontract van bepaalde duur wel uitkomst bieden. Zij mogen sinds 1 juli 2024 een huurcontract voor maximaal 2 jaar krijgen. Overige bestaande huurcontracten van tijdelijke aard blijven ongewijzigd. Hierbij gaat het om een huurcontract via de Leegstandswet, tussenhuur en de diplomatenclausule, doelgroepcontracten, hospitaverhuur en een huurcontract ‘dat een gebruik betreft dat naar zijn aard van korte duur is’. Tijdelijke huurcontracten die vóór deze datum zijn afgesloten, lopen door tot de einddatum. De huurder moet dan in beginsel verhuizen. Wordt het huurcontract verlengd? Dan wordt het een huurcontract voor onbepaalde tijd. Alle verhuurders mogen bovenstaande huurcontracten bij uitzondering aanbieden. Het huurcontract voor onbepaalde tijd wordt de norm. Op Rijksoverheid.nl vindt u welke regels gelden voor deze soorten tijdelijke verhuur.
Job van Dam
Job van Dam
2025-07-26 18:53:10
Count answers : 23
0
Met de Wet vaste huurcontracten beoogt de wetgever de bescherming van huurders te versterken en bestaanszekerheid te borgen. Behalve enkele uitzonderingen, hierna te bespreken, betekent dit dat er vanaf 1 juli 2024 geen tijdelijke huurcontracten meer mogen worden overeengekomen. Hoewel het uitgangspunt is dat vaste huurcontracten worden overeengekomen, bestaan hier enkele uitzonderingen op. In sommige situaties blijft tijdelijke huur voor de maximale duur van twee jaar mogelijk. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de volgende groepen zijn uitgezonderd: Studenten; Huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk elders wonen; Urgent woningzoekenden; Huurders met wie de verhuurder een tweede kans-contract aangaat: huurder waarvan een eerder huurcontract is beëindigd, bijvoorbeeld omdat deze ernstige overlast veroorzaakte; Wezen en nabestaanden; Gescheiden ouders. Daarnaast blijft tijdelijke huur (was al voorzien in de wet) mogelijk in de volgende situaties: Huren via de Leegstandswet: bijvoorbeeld als een woning onnodig tijdelijk leeg staat na verkoop van een woning of aankomende sloop; Tussenhuur of diplomatenclausule: mensen die tijdelijk afwezig zijn in verband met werk in het buitenland of een lange reis; Doelgroepencontracten: bijvoorbeeld ouderen of gehandicapten; Huurcontract dat naar zijn aard van korte duur is: bijvoorbeeld huur van een vakantiewoning.
Maaike Wolters
Maaike Wolters
2025-07-26 16:29:16
Count answers : 9
0
Alleen in specifieke gevallen zijn nog tijdelijke huurovereenkomsten van maximaal 2 jaar mogelijk, bepaalt de Wet Vaste Huurcontracten die geldt sinds 1 juli 2024. Het blijft gewoon mogelijk zogenaamde doelgroepencontracten te sluiten. Bijvoorbeeld het verhuren aan studenten. Als de huurder stopt met studeren kan de woningcorporatie de huur opzeggen. Ook blijft het mogelijk een woning met een vergunning op grond van de Leegstandwet tijdelijk te verhuren in verband met een voorgenomen renovatie of sloop.
Tess Bosman
Tess Bosman
2025-07-26 15:00:06
Count answers : 23
0
Tijdelijk huurcontract alleen bij uitzonderingen U kunt een tijdelijke huurcontract aanbieden als uw huurder: student is en tijdelijk voor studie in een andere gemeente huurt; door werkzaamheden of renovatie van uw woning tijdelijk ergens anders moet wonen; uit een maatschappelijke opvang komt of in een sociale noodsituatie zit; een 2e kans krijgt nadat een eerder huurcontract is beëindigd, bijvoorbeeld door overlast; tussen de 16 en 27 jaar is en de huurovereenkomst overneemt van een overleden ouder/verzorger die de woning huurde; gaat scheiden, aantoonbaar niet meer samenwoont en tijdelijk een woning huurt om dicht bij zijn of haar kind(eren) te wonen; tijdelijk werkt op een Waddeneiland, maar normaal in een gemeente op het vasteland woont; statushouder is die direct uit een COA-opvanglocatie komt en wacht op definitieve huisvesting. Een tijdelijk huurcontract heeft maximaal een looptijd van 2 jaar. Verlenging van het tijdelijke huurcontract is mogelijk. Maar dan verandert het huurcontract in een contract voor onbepaalde tijd (vast contract).
Nina Mulder
Nina Mulder
2025-07-26 14:52:12
Count answers : 17
0
Er zijn echter specifieke uitzonderingen waarbij een tijdelijk huurcontract nog steeds mogelijk is. Hoewel de nieuwe wetgeving huurcontracten voor onbepaalde tijd de norm maakt, zijn er enkele uitzonderingen waarbij een tijdelijk huurcontract nog steeds mogelijk is. Tijdelijke huurcontracten kunnen maximaal twee jaar duren en zijn toegestaan in de volgende gevallen: Studenten: Huurders die tijdelijk elders wonen vanwege hun studie. Tijdelijke verhuizing door renovatie: Huurders die tijdelijk moeten verhuizen vanwege werkzaamheden aan hun eigen woning. Maatschappelijke opvang en sociale noodsituaties: Huurders die uit een opvang komen of in een sociale noodsituatie verkeren. Tweede of laatste kans: Huurders die een tweede kans krijgen nadat een eerder huurcontract is beëindigd, bijvoorbeeld door overlast. Jongeren van 16-27 jaar: Huurders die de huurovereenkomst overnemen van een overleden ouder/verzorger. Scheiding: Huurders die door een scheiding tijdelijk een woning nodig hebben om dicht bij hun kinderen te blijven. Werk op de Waddeneilanden: Huurders die tijdelijk op een van de Waddeneilanden werken maar normaal op het vasteland wonen. Statushouders: Huurders die direct uit een COA-opvanglocatie komen en wachten op definitieve huisvesting. Hoewel de nieuwe wetgeving sinds 1 juli 2024 de norm stelt dat huurcontracten voor onbepaalde tijd moeten zijn, zijn er dus voldoende uitzonderingen en bijzondere situaties waarin tijdelijke huurcontracten nog steeds mogelijk zijn.
Jayda van Wijk
Jayda van Wijk
2025-07-26 14:22:02
Count answers : 11
0
Alleen in specifieke gevallen mogen verhuurders nog tijdelijke huurovereenkomsten van maximaal 2 jaar sluiten. Tot 1 juli 2024 blijft het nog mogelijk om tijdelijke huurcontracten te sluiten die van rechtswege eindigen. Het wordt nu wel mogelijk om tijdelijk te verhuren aan personen die: gaan scheiden, aantoonbaar niet meer samenwonen met hun partner en tijdelijk een woning huren om dicht bij de kind(eren) te wonen, voor werk (tijdelijk) op een Waddeneiland gaan wonen, direct uit een COA-opvanglocatie komen en wachten op definitieve huisvesting (statushouders). De mogelijkheid om tijdelijke huurovereenkomsten te sluiten met: studenten die tijdelijk voor studie in een andere plaats huren dan waar zij wonen, huurders die vanwege werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk een wisselwoning krijgen, personen die uit een maatschappelijke opvang komen of in een sociale noodsituatie verkeren, huurders die een 2e kanscontract krijgen na bijvoorbeeld ernstige overlast, jongeren tussen de 16 en 27 jaar die de huurovereenkomst overnemen van hun overleden ouder/verzorger (weeskinderen). Het sluiten van zogenaamde doelgroepencontracten. Een woning verhuren die tijdelijk leeg staat in verband met een voorgenomen renovatie of sloop.
Owen van de Velde
Owen van de Velde
2025-07-26 14:17:29
Count answers : 25
0
Tijdelijk huurcontract alleen bij uitzonderingen U kunt alleen een tijdelijk huurcontract krijgen als u: student bent en tijdelijk voor uw studie in een andere gemeente huurt dan waar u woont; door werkzaamheden of renovatie van uw woning tijdelijk ergens anders woont; kunt aantonen dat u uit een maatschappelijke opvang komt of in een sociale noodsituatie zit; een 2e kans krijgt nadat een eerder huurcontract is beëindigd, bijvoorbeeld door overlast; tussen de 16 en 27 jaar bent en de huurovereenkomst overneemt van uw overleden ouder/verzorger die de woning huurde; gaat scheiden, aantoonbaar niet meer samenwoont met uw partner en tijdelijk een woning huurt om dicht bij uw kind(eren) te wonen; tijdelijk werkt op 1 van de Waddeneilanden, maar normaal in een gemeente op het vasteland woont; statushouder bent die direct uit een COA-opvanglocatie komt en wacht op definitieve huisvesting. Dit geldt zowel voor woningcorporaties als voor particuliere verhuurders. Zo krijgen huurders meer zekerheid over hun woonsituatie. Regels bij tijdelijke huurcontracten Tijdelijk huurcontracten hebben altijd een einddatum. Ze duren maximaal 2 jaar. Het huurcontract eindigt op de afgesproken einddatum en hoeft niet opgezegd te worden. Als huurder mag u wel tussentijds opzeggen. De verhuurder moet u binnen 1 tot 3 maanden voor de einddatum van uw huurcontract per brief laten weten dat het contract afloopt. Wordt het huurcontract verlengd, dan is het een vast huurcontract. Het contract wordt dan voor onbepaalde tijd. Tijdelijk huurcontract afgesloten vóór 1 juli 2024 Vóór 1 juli 2024 mochten verhuurders wel tijdelijke huurcontracten aanbieden. Voor een zelfstandige woning gold een maximale huurperiode van 2 jaar. Voor een onzelfstandige woonruimte was dit maximaal 5 jaar. Een tijdelijk huurcontract afgesloten vóór 1 juli 2024 verandert niet. Heeft u op dit moment een tijdelijk huurcontract en wordt dat verlengd? Dan krijgt u een vast huurcontract, dus voor onbepaalde tijd.
Lindsey Weyland
Lindsey Weyland
2025-07-26 13:57:14
Count answers : 17
0
Met inwerkingtreding van die wet worden vaste huurcontracten weer de norm. Met uitzondering van een aantal specifieke doelgroepen is het na inwerkingtreding van de Wet vaste huurcontracten niet meer mogelijk om tijdelijke huurovereenkomsten te sluiten. Tijdelijke huurcontracten blijven mogelijk voor specifieke doelgroepen Voor enkele specifieke doelgroepen blijven tijdelijke contracten wel nog mogelijk. Dat zijn: Huurders die voor studie tijdelijk in een andere gemeente binnen Nederland wonen of afkomstig zijn vanuit het buitenland en in Nederland studeren; Huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk elders wonen; Urgent woningzoekenden; Huurders met wie de verhuurder een tweedekanscontract aangaat; Wezen en nabestaanden; Gescheiden ouders; Huurders die werken op de Waddeneilanden; Vergunninghouders (statushouders) die direct uit een COA-opvanglocatie komen en in afwachting zijn van definitieve huisvesting. Aan bovengenoemde doelgroepen kan een huurovereenkomst worden aangeboden voor maximaal 2 jaar. Bent u verhuurder en valt uw huurder niet onder een van de genoemde doelgroepen dan heeft u nog tot aan de inwerkingtreding van de Wet vaste huurcontracten de mogelijkheid om een tijdelijk huurcontract te sluiten met uw huurder, zónder dat uw huurder recht heeft op huurbescherming. De nieuwe wet is namelijk niet van toepassing op bestaande tijdelijke huurovereenkomsten.