Is vakantieverhuur btw-plichtig?

Thijs van Loon
2025-07-02 19:42:28
Count answers: 6
Vakantieverhuur is btw-plichtig als de verhuur zodanig is dat u er duurzaam opbrengsten uit verkrijgt. Hiervan is volgens de Belastingdienst in ieder geval sprake als de vakantiewoning voor minimaal 140 dagen per jaar wordt verhuurd. Tip: Verhuurt u de vakantiewoning voor minder dan 140 dagen per jaar? Dan kan er nog steeds sprake zijn van exploitatie van een vermogensbestanddeel om er duurzaam opbrengsten uit te verkrijgen. Als u ondernemer bent voor de verhuur van de vakantiewoning voor de btw en u dus uw btw kunt terugvragen, moet u ook 9% btw over de huur berekenen en afdragen aan de Belastingdienst.

Lena van Loon
2025-06-25 00:40:06
Count answers: 12
Als u in Nederland een vakantiewoning gaat verhuren, bent u verplicht omzetbelasting af te dragen. Het lage btw-tarief van 9% is van toepassing bij de verhuur van een vakantiewoning. Wanneer u een vakantiewoning verhuurt, is de btw aftrekbaar. Door de fiscus wordt u dan gezien als btw-ondernemer. Recht op btw-aftrek heeft u alleen over het gedeelte van het jaar wanneer u de woning verhuurt met btw. Omdat de vakantiewoning verhuurd wordt aan derden, is het mogelijk om de btw op de aankoop van de woning, maar ook op de lopende kosten, in aftrek te brengen zover deze kosten toerekenbaar zijn aan het btw-belaste gebruik.

Fatima de Haan
2025-06-24 22:48:32
Count answers: 10
Wanneer u de vakantiewoning volledig (jaarrond) verhuurd, dan kan de omzetbelasting (btw) teruggevorderd worden. Het verhuren van een vakantiewoning wordt namelijk gezien als ondernemerschap. Volgens de Belastingdienst is er sprake van ondernemerschap, indien de vakantiewoning regelmatig verhuurd wordt. Ook wanneer de vakantiewoning minder dan 140 dagen verhuurd wordt, wordt dit als ondernemerschap gezien.
Indien u de vakantiewoning deels zelf gebruikt en deels verhuurt, kunt u de omzetbelasting (btw) gedeeltelijk terugvragen bij de Belastingdienst. Hoeveel dit is, is afhankelijk van het aantal dagen per jaar (in procenten) u zelf gebruikmaakt van de woning.

Chris van den Berg
2025-06-24 22:25:18
Count answers: 8
Verhuur voor korte periode door een hotel-, pension-, kamp- en vakantiebestedingsbedrijf is altijd belast met btw.
Kenmerkend voor deze vorm van verhuur is dat de verblijfsruimten zijn ingericht om daarin kort te verblijven.
Er is in ieder geval sprake van een 'korte periode' of 'short-stay' als de gasten maximaal 6 maanden in de accommodatie verblijven en zij het middelpunt van hun maatschappelijke leven niet daarnaar verplaatsen.
Voorbeelden: zomerhuisjes staanplaatsen voor caravans gemeubileerde appartementen hotelkamers.
Voor de verhuur binnen het hotel-, pension-, kamp- of vakantiebestedingsbedrijf geldt het verlaagde btw-tarief van 9%.
Bij de beoordeling of er sprake is van verhuur binnen het hotel-, pension-, kamp- of vakantiebestedingsbedrijf, maakt het niet uit of u de vakantiewoning rechtstreeks aan de gasten verhuurt of via een tussenpersoon.
Loopt de verhuur via een tussenpersoon?
Dan moeten objectieve gegevens aantonen dat de vakantiewoning uitsluitend wordt verhuurd aan personen die daar voor korte periode verblijven.
Lees ook
- Wat zijn de belastingregels voor de verhuur van een vakantiewoning?
- Hoeveel dagen mag je een vakantiewoning verhuren?
- Wat zijn de voorwaarden om een vakantiewoning te verhuren?
- Hoe wordt de verhuur van een vakantiewoning belast?
- Waar moet je op letten bij de verhuur van een vakantiewoning?
- Hoeveel dagen mag ik mijn woning maximaal verhuren via AirBnB?
- Wat zijn de regels voor een recreatiewoning?
- Wat zijn de nieuwe regels voor verhuurders vanaf 1 juli 2024?